JAKATICS-SZABÓ VERONIKA | MAYER ÉVA – ITINER

A MOLNÁR ANI GALÉRIA szeretettel meghívja következő kiállításának megnyitójára:

2013. március 27-én, szerdán 18.00 órakor a MOLNÁR ANI GALÉRIÁBAN (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 22. 1. emelet). A kiállítást megnyitja RÓZSÁS Lívia, művészettörténész. Megtekinthető 2013. május 31-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között.Jakatics-Mayer meghivo egyben copy

A költészethez hasonlóan a képzőművészet is gyakran a művész lényén keresztül mutatja be a mindannyiunkat körülvevő valóságot. A személyes nézőpont és a külvilág feszültsége a kiindulópontja Jakatics-Szabó Veronika és Mayer Éva installációkat bemutató tárlatának. Az én, a személy, a szubjektum mikro-univerzuma, leképezése a végtelen univerzumnak, melyben nemcsak hogy a helyünket, de haladási mozgásunkat is igen nehéz leírni a különböző realitások párhuzamos és bonyolult rendszeréhez képest.
Jakatics-Szabó Veronika Univerzális sorsjáték című sorozatában a véletlen, a szerencse és a sors mint játék az individuum egyetemes kiszolgáltatottságával, bizonytalanságával kombinálva jelenik meg. A mű elkészítését a kockázat és a kiszámíthatatlanság személyes egzisztenciális élményei inspirálták. Mayer Éva kiállított munkáiban az egyén és a társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte kerül fókuszba. Alkotásaiban a hagyományos módszerek alkalmazásán túl a kísérleti grafika határait feszegeti, általa kikísérletezett fotogramokat készít, melyeket fotó- és számítógépes alkalmazással egészít ki.

MAYER Éva (1983, Somorja, SK), mind Szlovákiában, mind Magyarországon aktívan vesz részt a művészeti élet különböző területein. Somorján DunArt.com néven nemzetközi művésztelepet szervez 2011-től. 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán, jelenleg ugyanitt művészeti DLA képzésen vesz részt. Eszköztárának alapvető kiindulópontot adott az itt elsajátított szakma. Szlovákiai magyarként személyes érintettsége miatt is foglalkoztatják az identitáshoz kapcsolódó problémák. Művészetének fő témája az egyén útkeresése a társadalomban – a származás, a hovatartozás, a nyelv és nemzetiség kérdésköreinek vizsgálata.
Mayer Éva 2013. március 14-én Munkácsy-díjat kapott.

JAKATICS-SZABÓ Veronika (1983, Székesfehérvár, HU) 2007-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, jelenleg ugyanitt művészeti DLA képzésen vesz részt. A nagyváros kulturális kettősségeit kutatja. A szociális helyzetre reflektálva, műveiben megjelennek olyan témák, mint a társadalmi elszigetelődés vagy a különböző kultúrájú nemzetiségek keveredésére, egyes politikai események hétköznapi szinten megjelenő lenyomatai. Rónai-Balázs Zoltán költővel együttműködve készítette a versképregény sorozatát, melynek darabja a „Lobogás” című mű, mely az Art Review magazin 2012. áprilisi számában is megjelent.