A Füleki Vármúzeum programajánlója

A Füleki Vármúzeum a 2013-as turistaidény megnyitására három új kiállítással készül. A Bekek-toronyban március 14-én 16:00 órai kezdettel két gömöri kiállítás nyílik.

Fülek

 

 

 

 

 

 

 

 

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum tavaly ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját. Ebből az alkalomból „A Gömör-Kishonti Múzeum kincsestára“ c. kiállítást hozza el Fülekre, mely az intézmény gyűjteményeinek alakulását és történetét az 1882-es Gömör vármegyei művészeti és régészeti kiállítástól napjainkig követi végig.Füleki Vármúzeum

Dokumentumok és fényképek mutatják be a múzeum gazdag archívumát és gyűjteményi tárgyak hívják fel a figyelmet a természettudományi, régészeti, történelmi, néprajzi és képzőművészeti anyag gazdagságára. A tárlat legnagyobb érdeklődésre számot tartó tárgyegyüttese az 1913-as első állandó kiállítás fegyvertári összeállítása, amely a 18. századtól a 20. század elejéig vonultat fel fegyvereket. A kiállítást dr. Oľga Bodorová, a rimaszombati múzeum igazgatónője nyitja meg. A rozsnyói Bányászati Múzeum „Rozsnyói céhek“ címen nyit kiállítást a várban. A város a bányászat végső hanyatlását követően a 18. században fokozatosan jelentős kézműipari központtá nőtte ki magát, melyben pezsgő céhes élet zajlott. A kiállítás körüljárja a céhek megalakulásának gazdasági és társadalmi vonatkozásait, bemutatja 17.-18. századi virágkorukat, majd a rozsnyói manufaktúrák és az ipari termelés megjelenésével összefüggő hanyatlásukat. A kiállítás, melyet Csobádi József, a Bányászati Múzeum igazgatója nyit meg, gazdag írásos és tárgyi hagyaték bemutatásával kínál betekintést a céhek és különböző mesterségek történetébe. A két gömöri kiállítás a várban május 5-ig tekinthető meg.
A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet „Nyelvében él a národnostná menšina“ című vándorkiállítását hozza el Fülekre, mely a nyilvános vizuális kisebbségi nyelvhasználat történetét mutatja be Dél-Szlovákiában 1918 és 2012 között. A gazdag fotódokumentációt felvonultató panelkiállítást korabeli többnyelvű irányjelző és információs táblák egészítik ki. A kiállítást március 15-én 16:30 órai kezdettel Orosz Örs, a kiállítás kurátora nyitja meg a március idusa alkalmából megtartott ünnepi műsort és koszorúzást követően. A tárlat április 23-ig tekinthető meg.