Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész és Kobayashi Ken-Ichiro Pozsonyban

Koba2013. január 17-én és 18-án 19 órai kezdettel Pozsonyban, a Szlovák Filharmónia hangversenytermében szerepel Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész és a népszerű japán származású karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az est szólistája Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, aki a magyar állami kollekcióból való cremonai Storioni 1778 mesterhangszeren játszik.
Szabadi két MIDEM nagydíjat nyert – először a HUNGAROTON történetében – 2002 és 1999-ben a franciaországi Cannes-ban DOHNÁNYI hegedűversenyeket és a Bartók fiatalkori szonátát tartalmazó CD-ivel. A 200 tagú zsűri a több mint 1000 CD közül ezt a két albumot hozta ki győztesként a SZÓLÓ / VERSENYMŰ, illetve a sorozatok kategóriában. Az első MIDEM díja évében (1999) megkapta a HUNGAROTON díjat is.
Sir Georg Solti és a Londoni Filharmonikusok meghívására Szabadi Vilmos játszotta Bartók 2. hegedűversenyét az 1988-as londoni Royal Festival Hall Bartók Gála koncertjén. A koncertet a BBC és a DECCA rögzítette, majd a PHILIPS cég később lézerlemezen világszerte megjelentette. 1990-ben a londoni Royal Filharmonikusokkal, 1992-ben a BBC Philharmonic zenekarral, majd az Ír Koncert Zenekarral lép fel.
1992. október 22-én egyetlen magyar állampolgárként játszik – Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate társaságában – Solti György 80-ik születésnapi koncertjén a Buchkingam Palotában, a teljes Brit Uralkodóház jelenlétében. 1995 áprilisában, a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivári hegedűn mutatkozik be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitri Bashkirow és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban.

Ez alkalommal a Szlovák Filharmónia Zenekarát a népszerű japán származású karmester, Kobayashi Ken-Ichiro vezényli.
Kobayashi Ken-Ichiro 1974-ben megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. Ettől kezdve karrierje töretlenül ívelt felfelé. Ausztria, Németország, és az Egyesült Királyság legnevesebb zenekarjait vezényelte, és vezényli ma is.
1987-től 1992-ig Magyar Állami Hangversenyzenekar – a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar – első karmestere lett, majd megkapta a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya címét. Tíz évig a Magyar Állami Operaház karmestere volt.
Kobayashi magyarországi tevékenységét a magyar állam kitüntetésekkel látta el, 1986-ban Liszt emlékéremmel, 1990-ben a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el, 1994-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillag kitüntetést. 2010-ben megkapta a Magyar Kultúra Követe címet. Kobayashi jelenleg is dolgozik szülőhazájában, a Japán Filharmonikusok vezetője, és számos külföldi koncert turnén vesz részt zenekarával. Kobayashi magával ragadó előadásainak titka évtizedek óta foglalkoztatja a közvéleményt.

Jegyelővétel: 02/2047 5233
Szlovák Filharmónia jegypénztára, Pozsony,
www.filharmonia.sk
Nyitva tartás: H: 9.00-14.00, K-P: 13.00-19.00h
e-mail: vstupenky@filharmonia.sk
Főrendező: Szlovák Filharmónia

Pozsonyi Magyar Intézet