Édes-sós falatkák szilveszterre

Muffin receptekmuffin világszerte az egyik legnépszerűbb sütemény. Elkészítése gyors és egyszerű, sütésben járatlanok sem tudják igazán elrontani. Továbbá remek édesség kávézás vagy teázás mellé, partikra, ünnepekre. Íme néhány tipp a muffin készítéséhez.

A muffin „amerikai” sütemény, ám egy angol teasütemény (cupcake) reformált verziója – az utóbbit helytelenül „angol muffin”-nak fordítottak le. Az angol cupcake hagyományosan egy tömény, lapos, csésze alakú teasütemény (nevét is innen kapta) – de legfontosabb jellemzője az, hogy a teteje lapos, ugyanis (vajas, tejszínes) krémmel vagy gyümölcshabbal díszítve tálalják. Különleges verziója a fairy cake, amely elsősorban ünnepi alkalmakra készül.

A muffin cupcake lazább változata. Az amerikai muffin a 80-as években alakult ki a kávézási kultúra elterjedésével párhuzamosan. Ugyanekkor indult el az egészséges életmód mánia, amely ellenezte a cukorral és vajjal teli ételeket, így az amerikaiak egészségesebb változatot követeltek. A muffin éppen ezért kevesebb cukorral és tojással készül, több folyadékot tartalmaz, vaj helyett pedig növényi olajat használunk. A teteje nem lapos, hanem púpos (hiszen több benne a sütőpor) – ettől az állaga is lazább, és nem szükséges kalóriadús krémekkel tálalni. Az eredmény egy jellegzetesen gomba alakú sütemény, amely könnyebb és egészségesebb, mint az eredeti cupcake. Azonban nagyon vigyázni kell a boltokban és cukrászdában vásárolt  muffinokkal, ezek tele vannak hidrogénezett olajjal, ízfokozó anyagokkal, cukorral, tartósítószerekkel stb. Még a „bio” sütemények is kész kalóriabombák, vagy túl sok sót tartalmaznak. Valójában sokkal jobban járunk, ha házilag sütünk muffint, amely szerencsére nagyon egyszerűen és olcsón megoldható.

Muffin készítése

  • Alap hozzávalók: liszt, vaj, tojás, sütőpor, olaj (vagy olvasztott vaj, margarin), cukor, folyadék (ez lehet tej, joghurt, kefír, tejföl, gyümölcslé), sokszor szódabikarbóna vagy só.
  • Mértékegységek: muffin készítéshez általában csészét alkalmazunk. Figyelem: a csésze kisebb, mint a bögre, és bár szinte mindent csészével mérünk, a sütőport, szódabikarbónát, sót, tojást viszont nem, így bögre használatával az arányokon változtatni kell. 
  • Arányok: az alapreceptet nagyon könnyű megjegyezni. 2 csésze liszt, 1 csésze cukor, fél csésze olaj, 2 tk sütőpor, 1-2 tojás, 1 csésze folyadék. Ehhez adunk 1 csésze gyümölcsöt, 1-1 tk fűszert (pl fahéj,  esszencia stb), és gazdagíthatjuk darált dióval, mogyoróval, reszelt citromhéjjal, csoki darabokkal stb.
  • Tészta készítése: a száraz és nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd összeöntjük. A gyümölcsöt mindig utoljára adjuk a tésztához, pontosabban óvatosan belefordítjuk (Tuti tipp: mállós gyümölcsöt érdemes lisztben előbb megforgatni, így sütés közben nem folyik szét!)
  • Sütés: a masszát egy evőkanállal muffinsütőbe töltjük, a mélyedések két harmadáig. A mélyedéseket előbb ki kell vajazni vagy bélelni papírkosárkákkal (sütőpapír is megteszi). Modern sütési módszer a szilikon muffinforma használata – különösen az individuális formákkal készíthetünk mutatós süteményeket. Sütés után mindig vegyük ki a muffinokat a formából (papírral együtt), és hagyjuk rácson kihűlni!
  • Tálalás: nem baj az, ha a teteje megreped, úgy rusztikus! Tökéletes muffin sütése szinte lehetetlen, vagy véletlenül sikeres – a bolti termékeknél ezt szintetikus anyagok hozzáadásával érik el.Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, díszíthetjük cukorkákkal, leönthetjük cukormázzal, csoki öntettel stb.

Muffin felhasználása, tárolása

  • A muffin ideális kávézás-teázás kísérőjeként, különösen délutáni teához (eredetileg ez volt a szerepe).
  • Remek parti étel is – különösen gyerekzsúrokra. Nyáron tökéletes a piknik kosárba. 
  • Kiváló ünnepekre – húsvétra, karácsonyra, valentin napra nagyon könnyen lehet dekorálni, különösen ha speciális szilikon muffinformában sütjük ki (pl csillag, szív, nyuszi)
  • A muffin napokig eltart, és nem szárad ki, mint sok más sütemény. Tároljuk hűvös helyen, vagy zárt keksz dobozban.

Muffin típusok

  • Cupcake – azaz a hagyományos muffin csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke. Felszíne lapos, így kiváló alapsütemény, amit az alkalomnak megfelelően lehet dekorálni cukormázzal, csokoládémázzal, habbal, krémmel, drazséval, zselével stb. 
  • Klasszikus muffin – szintén liszt, cukor, olaj és tojás keveréke, de az állaga könnyebb és kevesebb tojással és cukorral készül. Az ízeket elsősorban gyümölcsök és diók biztosítják, azaz a tészta csak háttér szerepet tölt be. Továbbá a tészta piskótaszerűen könnyű és puha – ezt kefír vagy tej hozzáadásával lehet elérni. Klasszikus amerikai muffinok: kékáfonyás muffin, diós-banános muffin, kukoricás muffin (receptek alul találhatók)
  • Egészséges muffin –  a muffin előnye, hogy könnyen egészségessé lehet varázsolni. A liszt lecserélhető tönköly vagy teljes kiőrlésű lisztre vagy kombinálható őrölt mandulával, dióval, zabpehellyel és egyéb gabonafélékkel. A cukor és tojás minimumra redukálható, ha édesebb gyümölcsöket alkalmazunk. A pürézett banán tökéletesen helyettesíti a cukrot. 
  • Sós muffin – pogácsát remekül helyettesít a sós muffin, amiben lehet zöldség, sajt, kolbász, szalonna, tojás, maradék sült hús darabok stb.
  • Allergiás verziók – a muffin ideális alapétel lehet szinte minden speciális diétában. Glutén-mentes, dió, mogyoró lisztekkel is megtartja a formáját (ideális a barnarizs liszt), tejet lehet helyettesíteni zab vagy szója termékekkel, de akár gyümölcslével is.
  • Különleges muffinok – muffinformában készíthetünk egyéb édességeket vagy sós falatokat is (különösen mini és egyedi formákban). Receptek itt találhatók.

A legegyszerűbb muffin-recept, hozzávalók 6 főre (1 bögre=250 ml):

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor 
  • 1 bögre tej
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor

TOVÁBBI SZILVESZTERI RECEPTEK