Csevej a Nappaliban Fehér Bélával

November 20-án 18.00-kor kerül sor a Csevej a Nappaliban irodalmi beszélgetéssorozat idei utolsó estjére. Garajszki Margit vendége ezúttal Fehér Béla prózaíró, gasztrotörténész, újságíró lesz, akinek idén jelent meg a Pozsonyban és a Felvidék több pontján játszódó, utazási kalandregénye, a Kossuthkifli a Magvető kiadó gondozásában. (Helyszín: Pozsonyi Magyar Intézet, Palisády/Védcölöp u. 54.)

A politikától kellő távolságot tartó, ám a mesék, mítoszok és a képzelet világába merészen elkalandozó Kossuthkifli az 1948/49-es szabadságharc idején játszódik. A Kossuth iránt rajongó Swappach őrnagy elcsábítja Vödric Demeter pozsonyi cukrász leányát, majd útnak indul, hogy harminc beuglit vigyen el Debrecenbe, miközben odakinn dübörög a szabadságharc.

Az olvasó azon túl, hogy remekül szórakozik a regényhősök kalandjain, olyan kérdésekre is választ kaphat, mint hogy a 19. században hogyan készültek ünnepi vacsorához a Pozsony szélén lévő Malomvölgyben a Palugyay-féle Vaskút fogadóban, hogyan lehet átkelni a Dudvágon, milyen természet Kalivoda kovács Galántán, miféle kuncsaftok fordulnak meg Slubek Eugén 1710-ben alapított hajfodró műhelyében Érsekújváron és melyik a legjobb út Sempte, Szeli, Zsigárd, vagy Királyrév irányába.

Az irodalmi est során Fehér Béla előadásában részletek hallhatunk a Kossuthkifliből, valamint az Ede a levesben, 2011-ben megjelent gasztrokrimi kötetből, amelyet Fehér Béla és Cserna-Szabó András, a Csevej a Nappaliban októberi vendége jegyez. A beszélgetés után Fehér Béla művei a helyszínen megvásárolhatók és dedikáltathatók.