Lőcsei Vénasszonyok Nyara zenei fesztivál

Lőcse, Pál mester tér2012-ben a hagyományteremtő Lőcsei Vénasszonyok Nyara komolyzenei fesztivál ötödik évfolyamába lép (szeptember 28. – október 4.).

A fesztivál Lőcsén, Szepesség gyönyörűséges ősi központjában zajlik, ahol hosszú évszázadokon át számos nép – németek, magyarok, szlovákok, csehek, lengyelek –  kultúrája találkozott. A fesztivál, amelyet a brit Gramofon folyóirat „Európa legjobban őrzött titka” jelzővel illetett, újszerű kezdeményezéseivel Európa legszínvonalasabb előadóművészeit szólítja meg, ismert és kevésbé ismert csodálatos zenéjével felejthetetlen élményt nyújtva.A fesztivál fő szervezője, a Szepességben nevelkedett Naďa Conway, Lőcse város kulturális és turisztikai fejlesztése céljából indította a fesztivált, remélve ezzel, hogy segítségére lesz a város történelmi szerepének megerősítésében, a régiónak újbóli kulturális központtá való felemelkedésében. A fesztivál ez alatt a rövid idő alatt Közép-Európa egyik legfőbb zenei eseményévé vált. Az előző évfolyamokban a rendezvényen fellépett Julian Lloyd Webber, a Wiener Klaviertrio, és az Európai Unió Barokk Zenekara, Ton Kopman vezetésével. A 2012-es fesztivál meghívott vendégei, követve a hagyományokat: Eldar Nebolsin zongoraművész (S. Richter-díj győztese), a Stamic Quartet (Cz), a Bartók Vonósnégyes, és a Haydn Baritontrió Budapest. Szólóestek és kamarazenei estek követik egymást Haydntól napjainkig, Mozart, Hummel, Liszt, Bartók, Prokofjev zenéjén keresztül. A hangversenyek a lőcsei történelmi színházban és kongresszusi központban kerülnek megrendezésre.

A fesztivált a „Levočské babie leto” nonprofit polgári társulás rendezi Lőcse Város és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, szponzorok ill. a hallgatóság támogatásával.

A fesztivál honlapja (www.lblfestival.eu) tartalmazza a dramaturgiáról és a vendég-művészekről szóló információkat, valamint az előző évfolyamok felvételeit.