Török est a Füleki Vármúzeumban

Török est a Füleki VármúzeumbanA Füleki Vármúzeum a város fiataljaiból alakult Defensores történelmi bajvívó csoport tagjaival karöltve nyáresti várséták szervezésébe kezdett, melyeket animációs programok tarkítanak. Az első két júliusi sikeres rendezvényt követően a szervezők augusztus 18-án 18 órai kezdettel gazdagabb éjszakai programot kínálnak, mely témájában a török hódoltság időszakára épül. A műsor bevezető részében tudományos ismeretterjesztő előadások hangzanak el a középső vár egyetlen épen maradt kazamatájában. Dr. Kovács Attila, a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense, iszlámszakértő, „Iszlám a török korban és ma“ címmel tart vetítettképes előadást. Alexander Botoš, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze korábbi kutatásainak eredményeit „Az oszmán megszállás tárgyi emlékei Nógrádban és Kishontban“ címmel foglalja össze.
Az animációs programok keretén belül a füleki Defensores történelmi társulat tart ismeretterjesztő előadásokat, melyeket a várőrség életét bemutató humoros történetek és török ételek kóstolója követnek. Az estet fellépésükkel a salgótarjáni Shai-Nefer hastánccsoport táncosnői színesítik.
A fiatalabbakat a Bebek-toronyban a páncél- és fegyvermásolatokat bemutató kiállítás tárgyai között a török hadviselésről szóló múzeumpedagógiai műhely várja.
Az est kicsúcsosodásaként a budapesti Arasinda Török Népzenei Együttes lép színpadra.
A több helyszínen párhuzamosan zajló programokat kínáló vár 23 óráig várja az érdeklődőket.