Thomán István Orgonanapok

Thomán István (1862–1940)
Thomán István (1862–1940)

2012. július 25-én 18.00 órakor a Homonnai Városi Kulturális Központban ünnepélyesen felavatják Thomán István mellszobrát.

Az eseményre a Thomán István Orgonanapok keretében kerül sor. A zeneművész mellszobrát Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész készítette, az emlékművet Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja és Jana Valová parlamenti képviselő, Homonna polgármestere leplezi le.

A szoboravatást  követően 19. 00 órai kezdettel a Thoman Istvánról elnevezett homonnai orgonafesztivál vendégeként a Mindenszentekről elnevezett  katolikus templomban fellép a  Szent Efrém Férfikar Budapestről. A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese, mely 2002-ben alakult. A Budapesten működő görög katolikus kórusok tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk az, hogy a magyarországi és a közép-kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Vezetőjük Bubnó Tamás (1957) énekművész és karvezető.