Szvorák Katalin koncertje Szentendrén

Szvorák Katalin: A capella: dalok, szobrok, mozdulatok (Szentendre, MűvészetMalom, augusztus 18. szombat 19 óra)Szvorák katalin koncertje Szentendrén

Közreműködik: Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára és Méhes Csaba pantomim-művész.

Színpadterv: Pistyúr Imre Munkácsy-díjas szobrászművész

A legszebb, legősibb és legőszintébb hangszer az emberi hang. A zene, a dallamok nem ismernek határokat, így ez a koncert egy önfeledt éneklés és testvéri látogatás lesz különböző magyar dallamcsaládoknál, a Kárpát-medence népeinél, betekintés a régi zene századaiba és egyházi énekeinkbe. Az elhangzó áthallások, variánsok vándorlása egy zenetörténeti összefoglaló, ahol magyar népdaltípusok találkoznak egymással, de megszólalnak a mellettünk élő népek dalai is egymás után és egyszerre magyar párjukkal, vetélkednek virágénekek, valamint egyházi dallamok népiesülve hajlanak át népdalokká. Az énekek abból a mélységből szólnak, ahol egyek vagyunk: születésben, halálban, szerelemben, ünnepekben. A dalokban vándorló üzenet e tágabb hazában a “vox humana” küldetését vállaló mindenkori kisebbségek hitvallása is. Akik követik az üzenet útját, élménygazdag utazáson vehetnek részt. Szvorák Katalin és tanítványai nemcsak „elénekelnek” valamit, hanem megszólaltatnak. Nemcsak előadói az énekeknek, hanem mintegy újrateremtői, hangzó életre keltői.

Szvorák katalin koncertje Szentendrén

 

A  Liszt- és alternatív Kossuth-díjas Szvorák Katalin koncertjén közreműködnek egykori növendékei: Orbán Johanna, aki énekegyüttest alapított és lemezeket jelentetett meg, Paár Júlia, a Tárkány Művek fronthölgye és Tímár Sára Junior Príma – díjas énekes, akit 6 éves korától tanított Szvorák Katalin. Egyes énekek illusztrátora Méhes Csaba pantomim művész. A színpadtervet Pistyúr Imre Munkácsy-díjas szobrászművész álmodta meg. A Kőfaragók példázatát elmondja Kudlik Júlia.