Pacal, ühüm…

A Családi pikniken 13 csapat, illetve egyéni szakács mérte össze tudását Ekecs-Apácaszakállason. Bár először úgy volt, hogy nem lesz verseny, azután mégis felállt egy zsűri Polák László polgármester-főkóstoló vezetésével, és miután minden étek elfogyott, a végén értékelték az ételek harmóniáját, ízét. A társközségek mellett a helyiek is csodás ízeket rottyantottak, volt sült keszeg és palacsinta is, hogy mindenkinek jusson harapnivaló. (2012. június 2.)

pacal, Ekecs-Apácaszakállas, Családi piknik
Ez egy finom velős pacal…

Hogyha ki szeretné valaki próbálni ezt az egyszerű túri – túrázóknak, táborozóknak való, eredetileg pásztoroknak szolgáló – étket, íme a receptje (nem tudtuk megmutatni, mert rögtön elfogyott az egész bográcsnyi; de úgy néz ki, mint a gránátoskocka, granadírmars, csak szalonnán):

Slambuc (vagy más néven ühüm):
Hozzávalók (8-10 személyre):
2 kg krumpli, 0.5 kg füstölt vagy sózott szalonna, 1 kg száraz lebbencstészta, 3,5 l víz, 2 db csípős paprika, ha valaki csípősen szereti.
1. Krumplit apróra vágjuk, vizet öntünk rá, hogy ellepje, szalonnát 1×1 cm kockákra vágjuk
2. Szalonnát a bográcsban folytonos keverés mellett pirulásig sütjük, majd a krumplit vizestől ráöntjük.
3. Vegetát beleszórjuk, majd kevergetjük és sózzuk (kicsit sósabbra a kelleténél)
4. Amikor forr, hozzáöntjük a lebbencset, amit előtte összetörünk a zacskóban kicsit. Úgy öntsük, hogy ne keveredjen a krumplival.
5. Néhány perc múlva vegyük le és jól keverjük össze. Ezután addig főzzük, amíg a tészta az összes levét fel nem veszi (kb. 20 perc), de közben folyamatosan kevergessük ( ha kell, öntsünk hozzá még kevés vizet.
6. Nem baj, ha kicsit lekapja a tűz, annál finomabb lesz.