XVIII. Zsigárdi Napok – jótékonysági gála Kaszás Attila emlékére

2012. június 15-17. között tizennyolcadszor kerül sor a Zsigárdi Napokra. A háromnapos rendezvény programjai között mindenki találhat kedvére valót.

Június 15-én, pénteken 9 órától kezdődik a gyermek horgászverseny, valamint az ügyességi- és sportvetélkedők a labdarúgópályán. 17 órakor a régi idők tűzoltó eszközeinek kiállítása lesz a Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központban. 17.30-tól kezdődik a kultúrműsor a szabadtéri színpadon (kedvezőtlen időjárás esetén a kultúrházban). Fellépnek a helyi szlovák és magyar óvodások, valamint a szlovák és a magyar iskola diákjai. 
18.30-tól a PEDRO ROCK BAND koncertezik, 21.30-tól a BIKINI. 23 órakor táncmulatság kezdődik a ZSEB zenekarral, majd éjféltől JOLLY és SUZY műsorát nézhetik meg az érdeklődők.

Június 16-án, szombaton 9 órától fogadják a vendégeket a helyi kultúrházban, majd 9.30-kor Csémy Éva munkáiból nyílik kiállítás a kultúrház kistermében. Művei között szerepel üvegmandala, akril-, olaj- és homokképek, festett üvegtálak és poharak. 11 órától koszorúzásra kerül sor az 1848–1849 – es Zsigárdi csata emlékművénél. 12 órától ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak a kultúrházban.
15 és 21 óra között légvárak, arcfestés, Virgonckodó játszópark bohóccal várja a gyerekeket a templom előtti téren. A felnőttek 15 órától bort kóstolhatnak. Az érdeklődőket kipróbálhatják ügyességüket a kézműves foglalkozások során (ólomüveg nyaklánc és bőrtárgy készítés) a templom előtti téren és az iskola előtti kerti pavilonok alatt. 18 órától a testvértelepülések: Szék, Méra, Petesháza, Viszák, a Kedvcsinálók és a Jelenček folklóregyüttes hagyományőrző kultúrműsora a szabadtéri színpadon (kedvezőtlen időjárás esetén a kultúrházban).
21.30-tól Ismerős Arcok koncert lesz, 23.00-tól táncmulatság Varga Krisztiánnal, éjfélkor pedig Márió a harmonikás műsorára kerül sor.

Június 17-én, vasárnap 10 órától ünnepi istentiszteletre kerül sor, amely során megáldják a felújított orgonát és a harangokat. Fellép a Mérai Református Gyülekezet kórusa, a Zsigárdi Egyházi Gyermekkórus, Žiaček Adrianna (orgona) és Galla József (orgona)
15 órától légvárak és arcfestés várja a gyerekeket a templom előtti téren. 15.30-tól „Az ember” – mese felnőtteknek és gyermekeknek – Gál Tamás és a Csavar színház előadása lesz a tájházban. 17 órától Langaléta Garabonciások gólyalábas műsorára kerül sor a templom előtti téren. 17:00-tól Zsigárd – Nové Sady bajnoki labdarúgó mérkőzésre várják az érdeklődőket.
20.30-tól jótékonysági gálára kerül sor Zsigárdon Kaszás Attila halálának 5. évfordulója alkalmából. 

Kaszás Attila Vágsellyén született, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben került Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrött, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott.
Eszenyi Enikővel kötött első házassága, majd Balázsovits Edittel való kapcsolata után másodszor is megnősült. 2005-ben megszületett kisfia, Jancsi, halála után, 2007 decemberében pedig kislánya, Luca.
Színésztársa, Trokán Péter elmondása szerint már napokkal kórházba kerülése előtt erős fejfájásra panaszkodott. 2007. március 19-én a Tizenkét dühös ember című darab kezdete előtt hirtelen összeesett. A mentőben újraélesztették, és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet intenzív osztályára szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg nála. Négy napon keresztül kómában feküdt, életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta már megmenteni, március 23-án kora este elhunyt.