Magyar–szlovák kapcsolatok a filmvásznon

A Pozsonyi Magyar Filmnapok keretében – március 30. és április 2. között – összesen öt magyar film bemutatására és egy beszélgetésre kerül sor, melynek címe:
Magyar–szlovák kapcsolatok a filmvásznon.

Az első három film a Lumi?re Filmszínházban, a K2 moziteremben tekinthető meg, Pozsonyban (Špitálska 44).

Elsőként március 30-án 16 órától a PUSKÁS HUNGARY című 2009-ben készült, 116 perces dokumentumfilmet vetítik a legnagyobb magyar futballista, a 2006-ban elhunyt Puskás Ferenc életéről. A film rendezője Almási Tamás. A film 116 percéből 40 archív felvétel, mintegy száz interjúalannyal forgattak.

Március 31-én 18.30-tól tekinthető meg a második magyar dokumentumfilm, a BARLANG, mely 2010-ben készült, rendezője Szederkényi Júlia és 82 percig tart. Szederkényi filmje nem egy romákkal foglalkozó film. Csak akkor tudod ezt a filmet megnézni, ha érdekel, hogy hogyan élnek ezek az emberek, ha érdekel, hogy milyen érzés lehet az ő bőrükben. A film megtanít arra, hogy érdekeljen, megtanít arra, hogy más emberek élete érdekes.

Április 1-jén 17.30-tól AZ EMBER TRAGÉDIÁJÁT, Jankovics Marcell rajzfilmjét nézhetik meg az érdeklődők, mely 2011-ben készült és 160 perces. Rajzfilm Madách Imre színműve alapján, mely a magyar irodalom egyik legismertebb darabja. Huszonhárom éven át készült Jankovics Marcell rajzfilmes adaptációja és mind a 15 színt más-más stílusban készítette el.

A negyedik és ötödik film a Filmművészeti Főiskola Filmklubjának K1-es mozitermében lesz vetítve, Pozsonyban (Svoradova 2)

Április 1-jén 20.30-tól A TORINÓI LÓ című Tarr Béla-filmet nézhetik meg az érdeklődők. A 146 perces film 2011-ben készült magyar–francia–német–svájci–amerikai koprodukcióban.
Torinó, 1889. január: Friedrich Nietzsche filozófus odalép a lóhoz, majd hatalmas zokogásba kitörve átöleli. Nietzsche innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben tölti. A film ennek a lónak a történetét meséli el…

Április 2-án 16.30-tól VAD MAGYARORSZÁG – A VIZEK BIRODALMA címmel Török Zoltán 52 perces természetfilmjét vetítik, melyet 2011-ben készített. A négy évszakon átívelő, több mint húsz helyszínen forgatott film lenyűgöző képi világával és sodró történetével évtizedek óta az első, Magyarország vadvilágát átfogóan bemutató produkció.

Magyar szlovák kapcsolatok a filmvásznon címmel szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a pozsonyi Cafe Nappaliban (Védcölöp út – Palisády 54) április 3-án 18 órától. Meghívott vendégek: Vladislava Plančíková rendező, Tomaš Kaminsky producer, Galán Angéla rendező, Prikler Mátyás rendező, Kerekes Péter rendező és Daniela Chlapíková. A beszélgetés alatt a magyar–szlovák kapcsolatokról készített filmeikből látható bemutató (Felvidék, Szlovákmagyarok).