BLOKK – Üzem az anyag

Haraszti MáriaTegnap mondta egy barátném: honnan lehet tudni, hogy egy bizonyos valami ellen tiltakozókat nem annak a bizonyos valaminek a konkurense támogatja-e?
Onnan jut ez eszembe, hogy ma körlevelet kaptam, miszerint bojkottálni kell a Shell meg az Esso kútjait egy éven át, és akkor majd lemegy a benzin ára… (Hogy miért pont ezeket? Állítólag a legdrágábban kínálják az üzemanyagot. Ami igaz lehet az esetben, ahol a környéken nincs más tankolási lehetőség, és monopolhelyzetüket kihasználva megnyomják a ceruzát, ilyet én is láttam már országjárásaim során.)
Én jutányosan és kedvezménnyel tankolok a kedvenc sarki Shell-kutamon, amiért
időnként ingyen mossák a kocsimat. A környéken ők árulják a legolcsóbb és legjobb minőségű üzemanyagot.Persze van közelebb is kút, ám ott morcos a személyzet és drágább a benzin. Slovnaft van kiírva, és a porszívó nyeldesi az 50 centeseket. Az új arculat ellenére. Meg annak ellenére, hogy a gyár itt van a sarkon, és nemcsak az időnkénti jókora bűzért felelős, hanem a városiak allergiás megbetegedéseinek jelentős arányáért is kárhoztatható.

Mindenkinek vannak ilyen személyes tapasztalatai, amelyek sokszor egymásnak ellentmondóak, ezért a NAGY IGAZSÁG és a NAGY CSALÁS kiderítése rendkívül körülményes.

Úgyhogy szép dolog lenne az egység, ha valóban közérdekekre pazarolnánk az üzemanyagunkat. Bizonyítható és általánosan érvényes dolgokra. Mert ennek a körlevélnek az ügyében egyéni érdekem bojkottálni a bojkottot.

Személy szerint azt javaslom, hogy támogassuk a graviplánok feltalálására és gyártására vonatkozó tudományos kísérletek támogatását. Hátha még megérjük, hogy üzemanyag nélkül is száguldozhatunk.

Haraszti Mária