Sárkány égi tavon

Széman Richárd: Argonauta
Széman Richárd: Argonauta

Széman Richárd Sárkány égi tavon c. vándorkiállítása Pestre érkezik.
A tárlatot Csobaji Zsolt festő nyitja meg 2011. október 25-én 18 órakor.
Széman Richárd a kezdetektől a fotózza a 2011-ben tizenkilencedik alkalommal megrendezett nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál történéseit. A most bemutatott válogatás ennek az évről évre égbe szálló háromnapos tündérvilágnak, tünékeny nyírségi manószigetnek pixelbe mártott lenyomata. Helyszín: Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház Napfény Galériája, Bp. XVI. Hunyadvár utca 43/B
„És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének… Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe.” (Széman Richárd)
A Széman-féle egyedi tecnhika hasonlatos annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe. Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal. A régi, nagyméretű, exponált analóg negatívokat (üveg, vagy celluloid) beszkenneli. Néha ezeket digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait – ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag. Széman Richárd tündérvilága a Factory Creative Studio (Szeged), az Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok (Szeged) és a Szárnyas Sárkány Kulturális Vállalkozás (Nyírbátor) jóvoltából kerül falra és vándorol.

Széman Richárd netgalériája: www.szarnyas-sarkany.hu