IV. Pató Pál Napok Szőgyénben

Idén is nagyszabású fesztivállal emlékeznek meg a szőgyéniek Pató Pálról. A hagyomány szerint a XIX. században itt jegyzősködött Petőfi versének címszereplője. A falu főterén szobrot is állítottak a ráérős táblabírónak.

A parlagi gondolkodású felvidéki kisnemes figurájának megítélése az utóbbi években sokat változott. Mára a kedélyesség, ráérős magatartás szimbóluma lett Pató Pál. A nyugalom légköre övezi a pipásokat is. Nem véletlenül esett a Magyar Pipaklub Egyesület választása Szőgyénre. A Pató Pál Napok alkalmával itt adnak egymásnak találkozót a pipások is. A rendezvényről nem hiányozhatnak a Budapesti Pató Pál Párt képviselői sem.

Idén negyedik alkalommal tisztelegnek a szervezők Pató Pál emléke előtt. A fesztivál most is a gondtalan szórakozás és egészség jegyében zajlik majd. Ma 17 órától Schremsz Erzsébet ezotáriáról szóló előadását, majd Mezei Lona A víz jelentősége című beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadók között lesz Tárczy Zita aurafotós is. Holnap tíz órától kisvonat szállítja a résztvevőket a különböző helyszínekre. A játékos ügyességi versenyek, különféle kulturális és szórakoztató műsorok mellett Pató Pál szobránál a pipások és a Pató Pál Párt tagjai várják a pihenni vágyókat. A fesztiválon részt vesz Szőgyén testvértelepüléseinek (Tata, Pińczów, Bystřice) küldöttsége is. Vasárnap 10.30-kor búcsúi szentmise lesz a Nagyboldogasszony- tempolmban. 13 órakor kezdődik a németszőgyéni búcsú és kirakodóvásár. 17 órától bajnoki labdarúgómérkőzésen vehetnek részt az érdeklődők. A fesztivál kísérőrendezvényeként a Budapesti Pató Pál Párt vezetésével a Fő tér parkjában zajlik majd a Lusták fesztiválja – közvetlenül a dolgozó nő szobra mellett.

„Ne legyen kifogás az »Ej ráérünk arra még!«. Találkozzunk Pató Pál szobránál!” – biztatják a szervezők mindazokat, akik megelégelve a rohanó élettempót, kikapcsolódásra, lazításra vágynak.

(Forrás: Új Szó Online, Gulyás Zsuzsanna)