Március végéig lehet jelentkezni a KETK-re!

Cseh nyelv és kultúra szak nyílik idén szeptembertől a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán (KETK), a jelentkezési határidőt a dekanátus ezért minden szak esetében március 31-ig meghosszabbította.

A közelmúltban akkreditált tanulmányi program célja, hogy a hallgatók megismerjék a cseh kultúrát, annak sajátosságait, fejlődését és Európában, valamint Közép-Európában bet­ölt­ött szerepét. Nyelvészettel és cseh nyelv oktatásával foglalkozik majd, emellett pedig cseh történelemmel és irodalommal is. A tanterv kitér a cseh és szlovák kulturális és történelmi kapcsolatokra, a szláv nyelvek és irodalmak tanulmányozására, a társadalmi és politikai történésekre. A KETK Areális Kultúrák Tanszéke Közep-Európa multikulturalitásával foglalkozik, az itt élő nemzetek közti kapcsolatokkal, valamint a régió nemzetiségi és kisebbségi kultúrájával. Ily módon a cseh nyelv és kultúra szak egyben cseh–német, cseh–lengyel és cseh–magyar kapcsolatok oktatását is biztosítja.
A szak abszolvensei képesek lesznek magas szintű cseh nyelvtudást megkövetelő pozíciók betöltésére, fordításra és tolmácsolásra. Ezenkívül elhelyezkedhetnek a turizmus, a közigazgatás, a média, a gazdaság vagy az üzleti élet területein.
Az új szak nappali és levelező tagozaton nyit osztályokat, az oktatás nyelve cseh és szlovák, az előadásokat pedig a kar és a tanszék tanárain kívül neves cseh professzorok tartják majd.
A KETK számos csehországi egyetemmel áll kapcsolatban, a hallgatóknak ezáltal más európai egyetemeken kívül a csehországiakon is lehetőségük nyílik majd pár szemeszter eltöltésére a csereprogramok keretein belül (Károly Egyetem, Jihočeská univerzita és mások).
A KETK emellett két új tanulmányi programot indít szeptembertől, szlovák–magyar ügyvitelszervezést és finnugor tanulmányokat.
A cseh nyelv és kultúra szak nemcsak az egyetem történetében újdonság, hanem Szlovákiában is teljesen egyedülálló. (A kar eseményei továbbra is követhetők a Facebookon, ill. a Twitteren.) (A KETK közleménye)