36. Pozsonyi Jazzfesztivál

A 36. Pozsonyi Jazzfesztivál magyar szereplői, a Lukács Miklós Quintet október 24-én olyan világsztárokkal együtt versengenek a pozsonyi közönség kegyeiért, mint az amerikai Christian Scott, a Larry Carlton Trio, vagy a brit Shakatak zenekar.

Lukács Miklós cimbalomművész a magyar jazzélet olyan elismert fiatal tagjaival vette körül magát, akik valamilyen módon kitekintenek az otthoni keretek közül, és a külföldön tanultakkal a magyar jazzt gazdagítják. Szalay Péter indiai zenén nevelkedett, művelt és szofisztikált tablajátéka különleges élmény, Dés András ütős pedig a jazzen kívül otthonosan mozog a roma folklórban, a klezmerben vagy akár a közel-keleti zenékben is. Szandai Mátyás nagybőgős társaihoz hasonlóan több formációban zenél, a fiatal Bacsó Kristóf szaxofonos pedig Gadó Gáborral és Winand Gáborral is játszott már közös formációban.

A Lukács Miklós Quintet fő célja, hogy a cimbalmot a lehető legszélesebb földrajzi és zenei kontextusban mutassa be. Saját, színpompás „világzenei“ stílust alakítottak ki, amely bonyolultan rétegzett, és amelyben egyszerre hallhatóak indiai, balkáni és magyar ihletésű dallamok, hangszerelések. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének társszervezésében megvalósuló két koncert különleges csemegének ígérkezik, mivel a négy éve létező formáció a tagok sokirányú elfoglaltsága miatt csak ritkán fel fel.

(juk)