3. SZMAZE Zenei Tehetségkutató Fesztivál

A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ, a Katedra Alapítvány és a dunaszerdahelyi Csemadok Művelődési Intézete segítségével tehetségkutató fesztivált szervez. Az országos 3. SZMAZE Zenei Tehetségkutató Fesztivál otthona ezúttal Dunaszerdahely lesz, időpontja pedig 2010. október 30. Jelentkezési határidő: 2010. október 20.A kétévenként megrendezésre kerülő fesztivál szervezői úgy gondolták, ismét újítanak. Ugyan egy városban és egy napon, de két részben és két helyszínen kerül megrendezésre az idei verseny (Csemadok és a dunaszerdahelyi VMK színházterme). A tehetségkutató délelőtti részébe (Csemadok-terem) elsősorban a szlovákiai magyar alapiskolák tanulóit várjuk (nem csupán az iskolák, hanem a szülők is nevezhetik a gyermekeket; korhatár: 6–15 év), főleg népdal és megzenésített vers kategóriában, de természetesen mindenfajta élő zenei produkció számításba jöhet. A legjobb 10 tanuló vagy csoport (akik értékes ajándékokat kapnak) előzsűrizés után jut a fináléba, s aki(k) a dobogó legfelső fokára áll(nak), az(ok) továbbjut(nak) a délutáni „nagy” versenybe, ahol már szokás szerint zenekarok és szólisták mérik össze erejüket zenei stílusoktól függetlenül. A versenyre jelentkezők produkcióit neves szakmai zsűri értékeli, és a nyertesek értékes anyagi (pl. hangszerek, kiegészítők, ajándékcsomag) ill. egyéb (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, interjú stb.) díjakban részesülnének, továbbá a legjobbak számára a SZMAZE állandó publicitást és támogatást biztosít (ami zenei fejlődésükhöz és népszerűsítésükhöz nagyban hozzájárul).

Nevezhetnek: hivatalos hanghordozóval nem rendelkező (kivéve a nem multicégnél megjelent magánkiadású album) szlovákai lakhellyel rendelkező, magukat szlovákiai magyarnak valló személyek ill. zömmel szlovákai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó. Magyarországi jelentkező nem nevezhet.

Jelentkezési feltételek:
• legalább 2 értékelhető minőségű (akár diktafonnal készített) felvétel (alapiskolások részéről megkötés nélkül, szólisták és zenekarok részéről csak saját szerzeményeket fogadunk el), amit a jelentkezők e-mailben (mp3 formátumban, vagy videó link megadása alapján) az info@zene.skEzt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát címre küldjenek el

• nevezési díj befizetése (alapiskolás egyéni indulóknak 5 euró, alapiskolás csoportoknak 8 euró, szólistáknak 7 euró, zenekaroknak 10 euró) a SZMAZE bankszámlájára (8271198/5200 – OTP Bank); a félreértések elkerülése végett: az összes jelentkező köteles nevezési díjat fizetni, nem csak a döntőbe jutottak

• a döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük (ez nem vonatkozik az alapiskolás jelentkezőkre, továbbá kivételt képez ez alól a komolyzene, a népzene és a magyar nóta)
A szelektálás módja: előzsűrizés!
A tervezett program:

Csemadok-terem:
• 08:45 – a döntős alapiskolások gyülekezője
• 09:00 – az alapiskolások versenye
• 11:00 – eredményhirdetés, díjkiosztás
VMK:
• 11:45 – a szólisták és zenekarok gyülekezője
• 12:00 – soundcheck
• 13:30 – a verseny kezdete
• 19:00 – a legutóbbi győztes koncertje
• 20:00 – a szakmai zsűri értékelése, eredményhirdetés, díjkiosztás
• 21:00 – magyarországi sztárvendég koncertje
A felvételeket előzsűrizik, a legjobbak részt vehetnek a fesztiválon. A dobogós helyezetteken kívül díjazzák a legjobb egyéni produkciót, csoportot, énekest, dobost, gitárost, billentyűst és basszusgitárost, továbbá különdíjakat is kiosztanak.
Az alapiskolás tanulók, illetve csoportok műsorideje maximum 10 perc, a délutáni fináléban mindegyik zenekarnak és szólistának 10 perc szerelés, 20 perc játékidő, továbbá egy előzetes soundcheck áll rendelkezésére. A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás.
További információk és aktualitások: Zene.SK illetve info@zene.sk  (SZMAZE)