Kikinda Short ötödször

Az immár hagyományossá vált nyári időpontban ötödik alkalommal rendezik meg a Kikinda Short Fesztivált, Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb rövidpróza fesztiválját a szerbiai Kikindán. Az idei fesztivál mottója a „Világ ötödik oldala: a sztori”, hiszen a fesztivál célja, hogy a közép- és délkelet-európai fiatal szerkesztők, kiadók és alkotók találkozásai mellett ráirányítsa a figyelmet a rövidprózára, mint az irodalom egyik mostohán kezelt műfajára. A 2006 óta megrendezésre kerülő fesztiválon eddig 12 ország több mint kilencven meghívott ja vett részt. A fellépő művészek nagy százaléka 35 év alatti, hiszen a szervezők célja, hogy a fiatal európai alkotóknak nyújtson találkozási színteret.

A tavalyi találkozóhoz hasonlóan idén is lesz magyar részvevője a fesztiválnak Bencsik Orsolya és Kis László képviselik a magyarországi írókat. Kikinda mellett a fővárosban, Belgrádban is lesznek programok. Az idei kiemelt ország Hollandia, ahonnan három szerző (Sanneke van Hassel, Ton Rozeman, Maartje Wortel) is képviselteti magát A programok június 30-án kezdődnek a kikindai Jovan Popovic Nemzeti Könyvtárban, ahol július 1-ig a meghívott osztrák, horvát, szerb, bosnyák, makedón, skót, szlovén és magyar szerzők olvasnak fel műveikből. Július 2-án és 3-án pedig Belgrádban folytatódnak a programok.
A meghívottak teljes névsora: Andrea Stift, Cornelia Travnicek (Ausztria), Muharem Bazdulj (Bosznia-Hercegovina), Emanuil A. Vidinski (Bulgária), Antonija Novakovic, Alen Kapidzic (Horvátország), Lars Frost (Dánia), Maike Wetzel (Németország), Christos Asteriou (Görögország), Bencsik Orsolya, Kis László (Magyarország), Vladimir Martinovski (Makedónia), Radu Pavel Gheo (Románia), Gustav Murin (Szlovákia), Matjaz Brulc (Szlovénia), Santiago Pajares (Spanyolország), Aleksandar Gatalica, Milos Ilic, Milos Krneta (Szerbia), Lewis Crofts, Craig Taylor (Egyesült Királyság) és Petina Gappah (Zimbabwe), valamint Lee Brackstone , a Faber & Faber Kiadó vezetője és Jim Hinks, a Comma Press szerkesztője. (Forrás: www.litera.hu)