Gabnai Katalin nyerte a drámapályázatot

Gabnai Katalin A jó élet című színdarabja nyerte a Magyar Rádió (MR) 4,5 millió forint összdíjazású drámapályázatát, melynek legjobb darabjait ősszel hallhatja a közönség – jelentették be a rádió vezetői Budapesten. Mint az eredményhirdetés előtt Solténszky Tibor, az MR1-Kossuth Rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének vezetője elárulta, maguk sem gondolták, hogy a 2009 szeptemberében közétett pályázat ekkora érdeklődést vált ki: összesen 413 érvényes pályamű érkezett, többek között az Egyesült Államokból és Kanadából is.
A beérkezett munkák nagy száma miatt az előválogatást a szerkesztőség munkatársai végezték; a hattagú zsűri – Bereményi Géza, Gothár Péter, Marton László, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa és Solténszky Tibor – végül 46 pályaművet értékelt – mondta el a szerkesztőségvezető.
A zsűri nevében megszólaló Radnóti Zsuzsa dramaturg kiemelte a hasonló pályázatok fontosságát, és örömét fejezte ki, amiért az MR tematikai és műfaji megkötések nélküli kiírása változatos darabok megszületését tette lehetővé.
Szociodrámák, a média világának vagy az üzleti élet, a felső tízezer trendi életének szatírái, költői szövegek, görögdráma-utánzatok, magánéleti tragédiák leírásai és a fiatalok érzelmi viharaira utaló írások egyaránt fellelhetők voltak – sorolta Radnóti Zsuzsa.
A zsűri végül Gabnai Katalin A jó élet című színdarabjának ítélte az első helyet, a második Benedek Szabolcs lett A tárogató című darabjával, míg a megosztott harmadik helyen Lanczkor Gábor (A malária) és Péhli Gabriella (Patthelyzet) végzett.
Mint Gabnai Katalin az MTI-nek elmondta, színműve egy palóc cigány népmese feldolgozásán alapul, melyben a szerző megtartotta a roma népi irodalomra jellemző dramaturgiát, így a történetet nem a hatalom vagy gazdagság utáni vágy, hanem az érzelmek és a szerencse mozgatják.
Solténszky Tibor tájékoztatása szerint a nyertes írásokból az őszi szezonban készülnek hangjátékok az MR stúdióiban. Mint azonban a szerkesztőségvezető hozzáfűzte, a nem díjazott pályaművek közül is sok darab érdemes feldolgozásra, és a rádiós premier után a művek színpadi bemutatását is támogatják.
Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője az irodalmi műsorok hallgatottságáról az MTI-nek elmondta, az adó hangjáték sávjára naponta mintegy 300 ezren kapcsolnak; ez éves szinten több mint 100 milliós hallgatottságot jelent, szemben a hazai színházak évi 4 milliós össznézőszámával. A Magyar Rádióban évente 50-60 hangjáték, illetve irodalmi adaptáció készül – tette hozzá. (Forrás: MTI; www.litera.hu )