Kaliforniai Magyar–Amerikai Művészeti Szövetség

A magyar kulturális örökség minél szélesebb körű bemutatása, a magyar gyökerű helyi kulturális értékek felkarolása céljából megalakult a Kaliforniai Magyar-Amerikai Művészeti Szövetség – tájékoztatta az MTI-t a kezdeményező Los Angeles-i magyar főkonzulátus a hétvégén.

„Vétek lenne a meglevő nyugati parti magyar művészeti kapacitásokat kihasználatlanul hagyni” – fogalmazott az alakuló ülésen Bokor Balázs főkonzul.
Mint emlékeztetett, Kaliforniában jelentős számban élnek magyar gyökerű képzőművészek, zenészek, színházzal és filmmel foglalkozó előadóművészek.
A Magyar Kultúra a nyugati parton is címmel 2008-tól kezdődően a főkonzulátus által szervezett rendezvénysorozat keretében sok olyan esemény volt, amelyen magyar származású helyi amerikai művészek mutatkozhattak be a nagyközönség előtt.
“Ezt a nagyszerű lehetőséget kiaknázandó” alakult meg a Kaliforniai Magyar Amerikai Művészeti Szövetség, amely a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház égisze alatt fog működni – mondta el a főkonzul.
Az alakuló ülésen a szövetség elnökének Sapszon Bálint zongoraművész-zeneszerzőt választották meg, az alelnök Elizabeth Matsik festőművész, Varsányi Lívia, a helyi Kárpátok néptáncegyüttes vezetője, Niki Burgi fotóművész és Antal Tímea lett, utóbbi a helyi magyar nyelvű színjátszás újraszervezésének feladatát kapta.
Bokor Balázs szerint „elérkezett az idő, hogy a számos magyar kapcsolódású művészeti lehetőséget szervezett formában és tervezetten juttassuk el az USA nyugati partján élő magyarsághoz, illetve végső soron az egész amerikai közönséghez.”
Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyarság tulajdonában levő Los Angeles-i intézmény elindult az igazi kulturális központtá válás útján. Azt mondta, minden lehetőség adott ahhoz, hogy egyre több magyar kulturális programnak adjanak otthont, és minél több második, illetve többedik generációs amerikai magyart is bevonjanak a helyi magyar kulturális életbe. (Forrás: Új Szó Online)