A matyó és a gömöri hagyományok

A matyó és a gömöri hagyományok címmel első alkalommal rendez nemzetközi hímzőtábort a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet. A mezőkövesdi Népi Művészetek Házában május 26-30. között tartott találkozón a matyó és a gömöri tájegység népművészeti textíliáinak díszítésében megőrzött hagyományokkal ismerkednek meg a megyénkbeli, illetve a felvidéki Rozsnyóról és Várhosszúrétről érkező hímző asszonyok, lányok. 

A határon átnyúló magyar-szlovák kulturális kapcsolatokat erősítő Dialógusok I. projekt részeként megvalósuló program elméleti előadásai a hímzésfajták kialakulásának történetét elevenítik fel, a gyakorlati foglalkozásokon pedig a mintagyűjtés, az öltéstechnikák, valamint a régi és új stílusú hímzések elsajátítása kerül előtérbe.
A matyó tradíciók megismertetésében a Matyó Népművészeti Egyesület vállal szerepet, míg a gömöri hagyományokat bemutató szakmai anyagot a Gömöri Kézművesek Társulása hozza el Mezőkövesdre. Az öt napon át tartó hímzőtábor május 30-án a résztvevők munkáinak kiállításával zárul.

További információk: Bányiczki Lászlóné, Tel.: 06-46/507-326, E-mail:

banyiczki@kult-tura.hu