Tócsni és Flódni Pozsonyban

A történelem első szlovák-magyar zenekara lép fel két alkalommal május 1-jén a pozsonyi Hviezdoslav téren. A Tócsni és Flódni tagjai igyekeznek megcáfolni azon állítást, miszerint két dudás nem fér meg egy csárdában ezekben a nehéz időkben. Az ismert népzenész, jazzmuzsikus és multiinstrumentalista, Ágoston Béla vezette zenekar mindent összeereszt, ami csak összeereszthető a békés egymás mellett muzsikálás jegyében. Felbukkannak a mindkét országban ismert, csak más-más szöveggel énekelt népdalok, a budapesti és a pozsonyi „gettó” rapje, valamint némi klezmer is. A két ingyenes koncert május 1-én a Hviezdoslav téren lesz 11.00 illetve 17.00 órától, a Bratislavský Majáles keretében.

Az ötletért és a zenekar tagjainak összehozásáért a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete mellett működő Védcölöp Alapítványt illeti az elismerés. Szintén nekik köszönhető, hogy a Tócsni és Flódni hamarosan stúdióba vonulhat, hogy elkészítsék nagylemezüket.
A koncert egyébként a Mediawave fesztivál égisze alatt valósul meg, amely húsz év alatt nemzetközileg ismert eseménnyé fejlődött. A régióban egyedülálló módon ötvözi a független filmet és a zenei programokat. A „Fényírók fesztiválja” nem csak a stílusok világából markol nagyot, hanem a határon túlra is elviszi a legérdekesebb produkciókat. A szombaton látható nemzetközi zenekar szlovák rappere, Bene, alias Peťo Tázok, az egyre népszerűbb Modré Hory hiphopcsapat tagja. Magyar kollégája Szarvas Dávid, akiről talán elég annyi információ, hogy a Zuboly zenekarban helyettesíti néhanap MC Busa Pistát. Beatbox, szájjal szkreccselés, didjerido-t idéző hangok egy kis Jamaica-fílinggel fűszerezve.
Meg kell említenünk még Juraj Dufek bajmóci (Bojnice) dudást és dudakészítőt is, aki a szlovák dudás-szakma legismertebb alakja, és olyannyira komolyan veszi mesterségét, hogy internetes honlapján a duda elkészítésének munkamenetét is közre bocsájtja, az ezermesterek legnagyobb örömére.
Velük együtt lép fel Fábri Géza kobzos-énekes, a Vízöntő együttes pengetős-énekese, Vincze Pál, a preparált hangminták, szintetizátorok és groove-ok mestere, továbbá a már említett Ágoston Béla, Magyarország legjobb szürrealista kocsmazenekarának alapítója.
A Mediawave fesztivál pozsonyi vendégszereplése május 6-án filmvetítésekkel és további koncertekkel folytatódik. (Forrás: Bummm, juk)