NyusziFülek

A Füleki Vármúzeum március 12-én 15 órakor tartja a vár Bebek tornyában a NyusziFülek – Fiľakovský korbáč c. meghirdetett nemzetközi karikatúra-versenyének kiállításmegnyitóját. A kiállítás 2010. április 13-ig látogatható.

A rendezvény társszervezői a Füleki Művészeti Alapiskola és a Tudás-központ Egyesület Magyarországról. A versenybe 15 szlovákiai és 14 magyarországi élvonalbeli karikaturista jelentkezett be, köztük a Roháč és a Ludas Matyi szatirikus folyóiratok több munkatársa is.
A két fődíjat (Nagy Füleki Aranykorbácsok) és a két különdíjat (Kis Füleki Aranykorbácsok) háromtagú zsüri döntése alapján a megnyitón adják át.
Ahogy a kiállítás kurátora, Fero Mráz, a Füleki Művészeti Alapiskola igazgatója fogalmazott: „A karikatúra kiváló eszköze az emberek közti kommunikációnak. Vándorolhat a kontinenseken és kiállítótermeken keresztül, ránk mosolyog az újságok és folyóiratok oldalairól, nem ismeri a határokat, és ahol egyesek erőszakkal el akarnak választani – ott a karikatúra összeköt…! és pontosan erről szól ez a kiállítás is. Annak ellenére, hogy témaválasztását tekintve a tavaszvárásra és a húsvéti ünnepekre összpontosít, a kemény tél utáni új élet születésére… talán új határon átnyúló (furcsa szókapcsolat a határok nélküli Európai Unióban) barátságok kialakulásának is teret adhat, de mindenekelőtt annak bizonyítéka, hogy a mosoly valóban nem ismer határokat: hasonlóképpen, mint a húsvéti szimbólumok – a lókötő nyuszi, a hófehér bárányka, a hímes tojás, a „harci“ korbács, vagy a meglocsolt lányok teltkarcsú idomainak csiklandós erotikája…”
A kiállítás a 2010-es turistaidény első füleki rendezvénye, és előhírnöke a Palóc Húsvét rendezvényének. (www.felvidek.ma)