Elindult a Book Art-program

A mára teljesen feleslegessé vált, egykor hatalmas példányszámban megjelenő tömegnyomtatványok újrahasznosítására találták ki a BookArt nevű kezdeményezést, amely a street arthoz hasonlóan újraértelmezi és színesebbé varázsolja a használaton kívüli oldalakat, hogy képzőművészeti alkotásként szülessenek újjá. Az idők folyamán hatalmas példányszámban megjelenő és végül teljesen feleslegessé váló könyvek általában funkciótlanul hevernek poros raktárakban, pincék mélyén és végül szomorú sorsuk végeztével a szemétdombra kerülnek. Ezeknek a könyveknek az újrahasznosítására találták ki a BookArt nevű kezdeményezést, amely a street arthoz hasonlóan újraértelmezi és színesebbé varázsolja a használaton kívüli oldalakat. Ezzel a halottnak tekinthető könyveket dekonstruálják, hogy képzőművészeti alkotásként szülessenek újjá.

A Book Art blogon található felhívás amatőr és profi képzőművészeknek, illusztrátoroknak, street-artosoknak, designereket szól. A feladat, hogy:
1. az otthonukban (szüleik, nagyszüleik otthonában) található soha nem olvasott vagy régóta porosodó szocialista tematikájú esszé-gyűjteményeket, pártkatonák önéletrajzi írásait, hiábavaló antológiákat, filléres ponyvaregény füzeteket firkálják össze, vagy ha otthon nincsen ilyen, akkor az antikváriumok hasonló fajsúlyú többpéldányos köteteit használják fel ugyanígy.
Ha több oldalpárt is kidekoráltak (lehetőleg a könyv betűit háttér-textúraként megőrizve és/vagy szövegre reflektálva) fel kellene tüntetni a könyv kolofon oldalán, vagy szennycímlapján (a tag vagy szignó mellett) a BookArt mozgalomnak létrehozott facebook csoport (BookArt csoport) oldalának linkjét és az alkotó e-mail címét. Ezek után a teendő:
2. a dekorált, átváltoztatott könyvet be kell adni egy antikváriumba (könyvesboltba, könyvtárba, elhagyni egy romkocsmában)
3. A könyv címét és a fellelhetőség helyét (a hely nevét és címét) valamint pár fotót a könyvről a facebook BookArt csoport oldalán közzé kell tenni.

És a potenciális érdeklődők, vevőjelöltek részéről indulhat a vadászat!

– Aki megszerezte a kiszemelt (az így már képzőművészeti remekké átlényegült) könyvet szintén számot adhat róla a facebook-on a BookArt csoport oldalán.

– De a könyvek útjáról, az alkotókról és a művekről ezen blogon is lehet majd olvasni, linkekkel valamint képekkel illusztrálva.

 Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elindult-a-book-art-program