Vizsolyi János Áttekintése

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában február 19-én kerül sor Vizsolyi János szobrászművész önálló tárlatára, amely az Áttekintés címet viseli.
A kiállításmegnyitó este 17 órakor kezdődik a dunaszerdahelyi Vermes-villában, amelyet Wehner Tibor művészettörténész nyit majd meg. A kiállítás kurátora Budahelyi Tibor budapesti szobrászművész.

Vizsolyi János kőszobrairól vált ismertté a nyolcvanas évek végétől. A kilencvenes évek közepéig jószerivel minden munkája a faragás elementáris, mindent elsöprő erejével teremtődött meg. A kő érzéki, taktilis kezelése, alakítása, a sima és lágy felületek kibontása, az organikus és geometrikus formák összeolvasztása, a gömbölyded, amorf idomok kapcsolása a tört hasáb motívumokkal mindig sokkal több elemi energiát kíván a faragás esetén, mint mintázáskor. Kőszobrai, méretüktől függetlenül, szinte mindig monumentálisak. A kőszobor esetén rendkívül nagy szerepet juttat az anyagnak. Új szobrai jó része bronz. Ez nem pusztán anyagváltást jelent, hanem az alakítás lényegi másságát: a faragás helyett a mintázás lett fő szobrászati technikája. Ez sokkal érzékenyebb formaadást tesz számára lehetővé, “a törött felületek” sokkalta érzékenyebbek, felületgazdagabbak, plasztikusabbak lettek. Vizsolyi erőssége a minimális formákról való építkezés, az apró elmozdulások, az egész, a tökéletesség megbillenésének megragadása. (Forrás: Felvidék Ma)