Tehetségkutató filmnovellák írására

 
Az Unió Film és az MTV koprodukciójában megvalósult Hajónapló című sorozat folytatásaként tehetségkutató pályázatot hirdetünk filmnovellák írására.

Litera Kis Magyar Dekameron címen 20 kortárs írót kért fel 10-15 flekkes, motívumaiban műgonddal kifejtett elbeszélések írására, amelyek közül tíz műből 25-30 perces televíziós film készül.

E vállalkozásunk részeként tehetségkutató pályázatot hirdetünk filmnovellák írására. A pályázatunkon indulóktól azonos témában, ám más terjedelemben és műfajban kérünk modern Dekameron-történeteket. ITT. A Literán olvasható elbeszélések helyett a jelentkezőknek filmnovellát kell írniuk, amelynek műfaji követelményei lentebb olvashatóak.

Tehát: olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket várunk, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, az örömről, az élet élvezetéről, emberi kapcsolatokról, a szerelemről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék.
Feltétel, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.

 
Pályázóinknak maximum 3 flekk terjedelmű (maximálisan 5-6000 karakter szóközökkel) filmnovellát kell írniuk, amely alkalmas arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós film készülhessen belőle. A szerzőknek tartózkodniuk kellett a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.
 

 

A filmnovella megfilmesítés céljára írt novella, amelynek szerzője érzékletes, képileg megfogható kifejezésre törekszik. Nem vagyunk kíváncsiak a szereplők belső gondolataira, filozófiai eszmefuttatásokra, hangulatfestésekre. Irodalmi stílusbravúrok helyett olyan eseményalapú sztorikat várunk, melyek vásznon-képernyőn is megmutatható drámai szituációkra, cselekvésekre épülnek, aktív drámai hősökkel.
Egy-egy bekezdést lehet szentelni a filmterv koncepciójának, illetve a karakterek rövid jellemábrázolásának is.
Dialógokat nem szükséges belefoglalni az írásba.

Beérkezési határidő: 2010. március 15., éjfél

Kérjük, a következő emailcímekre küldjék műveiket:
magyardekameron@gmail.com, litera@litera.hu

A beérkezett pályaműveket a Litera külön erre a célra nyitott, Kis Magyar Dekameron című blogján publikálja, beérkezési sorrendben. Az alkotásokról három tagú szakmai zsűri dönt, kiválasztja a legjobbnak ítélt művet, amelyet megfilmesítésre az Unió Filmnek felajánl.
A három legjobb pályaművet a Litera – irodalmi portál kiemelt anyagként publikálja.
A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor. Projektfelelősök: Szekeres Dóra és Nagy Gabriella. (Forrás: www.litera.hu)