Bálint-nap Párkányban és Esztergomban

Bálint-napi köszöntő Párkányban és Esztergomban február 12-13-14-én az alábbi programmal:Február 12., péntek 16 óra, Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára Palkovics-terem (2500 Esztergom, Vörösmarty u. 7.) Köszöntő: Csombor Erzsébet levéltár igazgató és Dr. Prokopp Mária, művészettörténész, egyetemi tanár, a Balassa Bálint Társaság elnöke;
Előadás: Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész: Balassi Bálint, a szerelem költője. Közreműködik az ARS RENATA szólóének-együttes. (Művészeti vezető: Virágh László a Magyar Régizenei Társaság elnöke)

Február 13., szombat 15.30 óra, Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola (2500 Esztergom, Szent István tér 7-9.)
Balassa Bálint élete és költészete – a Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium anyagából rendezett kiállítás megnyitója; megnyitja: Meszes Balázs iskolaigazgató és Dr. Horváth István, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója. Közreműködik a Balassa Kórus, Reményi Károly vezényletével.
A kiállítás megtekinthető: 2010. március 5-ig.

Február 14., vasárnap 17 óra, Thermal Szálló konferenciaterme (Párkány, Vadas Termálfürdő)
Köszöntőt mond Himmler György tanár, a Balassi Klub elnöke.
Könyvbemutató: Dr. Kovács István történész (MTA Történettudományi Intézet) két kötetének bemutatója: 
A barátság anatómiája
A szerző a kötet első részében számba veszi az 1939-től napjainkig terjedő időszak lengyel–magyar közös történetünk sorfordító eseményeit. A második – művelődéstörténeti – részben Balassi Bálint és Báthory István dél-lengyelországi, mazúriai és litvániai útjait járja be, felvillantva kereszteződésekben azok mai tanulságait is. A kötet tengelyében Krakkó áll, amely a magyar kultúrában betöltött hajdani szerepe révén is mind vonzóbb célállomása „a nagyvilág magyar vándorainak”.
• Balassi Bálint válogatott versei. Válogatta és bevezette: Kovács István.
Balassi Bálint életében nem jelentek meg saját művei nyomtatásban; versgyűjteménye és Szép magyar komédiája kéziratos másolatban maradt ránk.
Közreműködik: Szabó István lantművész; Most adá virágom nékem bokrétáját című összeállításában elhangzanak a költő művei a korai Anna-versektől, a vitézi énekeken át a bűnbánati zsoltárokig, továbbá lengyel és olasz dallamokra szerzett táncdalok, és a korszak lantirodalmának remekei.
Szervezők: A Balassa Bálint Társaság, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára, a Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola, a Balassa Bálint Múzeum, a Balassa Kórus és a párkányi Balassi Klub.