Tóth Krisztina Piafja az a.ha Színházban

 Za sebou mala štyri vážne autohavárie, mnoho ťažkých chorôb, sedem operácií, záchvat šialenstva, závislosť od morfia a trápenie s halucináciami. Divadlo a.ha na Školskej ulici 14 sa v monodráme Piaf sústredilo na tragické momenty speváčkinho života a prinieslo v interpretácii Kristíny Tóthovej umeleckú výpoveď o tmavších odtieňoch jej svetovej slávy a popularity.
Možno polemizovať o tom, či stojí za to žiť taký strastiplný a dramatický život a platiť takú vysokú daň za schopnosť očariť a podmaniť si publikum. Pódium a piesne, ktoré spievala, boli podľa všetkého jediné, čo Edith nikdy nezradili. I keď v posledných rokoch svojej kariéry už niekedy zlyhávala aj pri vystúpeniach. Inscenácia sa nesnaží filozofovať a riešiť hieroglyfy jej života, ponúka však obraz, pred ktorým by si nádejní adepti umeleckého spevu dvakrát rozmysleli, či upíšu svoju dušu démonom za potlesk publika. 
Edith nemala veľmi na výber, ako dieťa ulice s nepravidelnou starostlivosťou otca či starej mamy, žiarila šťastím, keď prišla prvá ponuka účinkovať v nočnom klube. Jej kariéra sa začala bleskovo a s ňou prišli aj alkohol, milenci a drogy. Zdanlivo ukážkový príklad bohémskeho života, speváčka však bola veľmi drobná a jej fyzický vzrast akoby symbolizoval aj krehkosť duše. 
Kristína Tóthová sprostredkúva s dramatickým vyjadrením všetky zlomové momenty života Edith Piaf, od jej pouličného života so sestrou Momone až po tragickú smrť jej najväčšej lásky, boxera Marcela Cerdana. Nezabúda ani na takú „elementárnu“ bolesť žien, akou je trápenie v milostnom vzťahu so ženatým mužom. Ukazuje, že aj Edith Piaf bola len obyčajná žena z mäsa a kostí a ani jej sa nevyhli trápenia z lásky. 
Hru režijne pripravil mladý tím autorov Juraja Bielika a Antona Korenčiho, ktorí už majú v divadle a.ha domovské práva. Autorkou priliehavej scény a kostýmov je Katarína Žgančíková. Monodráma zaujme divákov každého veku a v originálnom spracovaní a podaní priblíži život slávnej divy, z tej ľudskej, bezbrannej a zraniteľnej stránky. 
Dáša Šebanová
FOTO – Dušan Husár
(www.bratislavskenoviny.sk)

2 thoughts on “Tóth Krisztina Piafja az a.ha Színházban

  1. Tóth Krisztina nevére lettem eloszor figyelmes, szeretem a novelláit. Aztán látom, ez valami más, és ez is izgalmasnak tunik. Mennék is, de már a Valahol Európára van jegyem. Mikor/hol lesz legkozelebb látható az eloadás?
    Kati

  2. Kedves Kati!
    Úgy tűnik, ebben az évadban sajnos ez volt az utolsó előadás. Reméljük, még műsorra kerül, figyelemmel fogjuk kísérni és jelezzük. ANIMA

Comments are closed.