Storm: the beginning (kötetbemutató)

Június 9-én délután mutattuk be a Storm: the beginning (Vihar: a kezdetek) című kötetet, egy többnyelvű antológiát, magyar és német nyelven.
A kötetben szereplő írások olyan bennünket is érintő és foglalkoztató kérdésekre keresik a választ, amelyeket valószínűleg mi is felteszünk magunknak.
Mi lesz Európa jövője, ha ennyire összekeverednek a nemzetek, hogyan találjuk meg a közös hangot? Hogy maradjunk nyitottak és érzékenyek mások problémái iránt?

Storm: the beginning (Vihar: a kezdetek) – Vontszemű Gyula fotóival

Szerzők:
Barbara Eder (AT)
Haklik Norbert (HU)
Lanczkor Gábor (HU)
Jelena Lengold (Szerbia)
Iva Pekárková (CZ)
Svetlana Žuchová (SK)
A fordítók:
Vályi Horváth Erika
Hittner-Horváth Veronika
Fehér Kriszta
Cselényi Fodorová Olívia
Kovács Jolánka

Ez a többnyelvű szöveggyűjtemény azzal a céllal jött létre, hogy építő jellegű párbeszédet indítson a jelenleg is zajló társadalmi változásokról, az emberi jogok tiszteletben tartásáról, múltunk feldolgozásáról és a tolerancia szükségességéről.

Az antológiában szereplő írások szerzői olyan bennünket is érintő és foglalkoztató kérdésekre keresik a választ, amelyeket valószínűleg mi is felteszünk magunknak. Hogyan tartható fenn a folyamatos fejlődés egy olyan világban, ahol nem tartják tiszteletben az emberek jogait? Milyen problémákkal szembesül az a fiatal, aki hazájában nem tud érvényesülni és külföldön keresi a boldogulást? Miként találja meg a helyét a világban az a más földrészről, más országból és kultúrkörből származó ember, akinek mindent újra kell kezdenie? Mi segít, hogy megőrizze a tartását, ha állandóan akadályokat gördítenek az útjába? Kibe és mibe kapaszkodjon, miben higgyen? Milyen frusztráció bujkál a multinacionális közegben élő emberekben? Hogyan viszonyuljunk a szociokulturális változásokhoz? Mi lesz Európa jövője, ha ennyire összekeverednek a nemzetek, hogyan találjuk meg a közös hangot? Hogy maradjunk nyitottak és érzékenyek mások problémái iránt?

Bár a kultúrák közötti átjárhatóság eleve feltételez egyfajta nyitottságot, reményeink szerint kiadványunk olvasója örömmel fogadja majd német, szlovák, magyar, cseh és szerb szerzőink társadalmi problémákat boncolgató szövegeit. Antológiánk egy nagyobb ívű terv nyitánya, mely remélhetőleg hozzájárul majd a nemzetek és kultúrák közti párbeszéd felélénküléséhez.

A bemutató az Act responsibly for the common European future – Cselekedj felelősségteljesen a közös európai jövőért programsorozat keretében valósult meg.

Bővebb információk az esemény FB-oldalán! 

Act responsibly for the common European future