Quasimodo – költőverseny és emlékdíj

Salvatore QuasimodoBalatonfüred Város Önkormányzata ismét meghirdeti verspályázatát a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.
Valamennyi pályázó két magyar nyelvű, kiadatlan, más pályázatokon nem díjazott és nem említett művel vehet részt. A pályamunkákat gépírással 5 példányban kérjük eljuttatni május 31-ig a következő címre:

Polgármesteri Hivatal 8230. Balatonfüred, Szent István tér 1.

  • A kettőnél több verset küldők pályázatát nem áll módunkban figyelembe venni, illetve a csak egy példányban küldött pályázatokat sem.
  • Valamennyi beküldött példányon kérjük feltüntetni a pályázó teljes nevét és címét, a borítékra írják rá: Quasimodo költői verseny
  • A beküldött műveket nem áll módunkban visszaküldeni!
  • A pályázaton első díjas költemény szerzője elnyeri az Emlékdíjat, valamint ösztöndíjban részesül
  • A zsűri a fődíjon kívül más díjakat is kiadhat.
  • A díjkiosztót a 2015. szeptember 5-én rendezendő nemzetközi költőtalálkozó keretében, a 18 órakor kezdődő gálaesten – a  zsűri jelenlétében  – tartjuk meg.

Quasimodo költőverseny

A város idén is meghirdeti a Quasimodo költőversenyt. Az országos szinten is elismert Quasimodo költőversenyre május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. A pályamunkákat gépírással öt példányban kell eljuttatni május végéig a polgármesteri hivatalba. A kettőnél több verset küldők pályázatát nem tudják figyelembe venni. A pályázaton első díjas költemény szerzője a szeptember 5-én rendezendő gálán Emlékdíjat kap, valamint ösztöndíjban részesül.

A hagyományoknak megfelelően az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete illetve a Balatonfüredi Salvatore Quasimodo Alapítvány meghívásos pályázat formájában a költőverseny alkalmából immár 12. alkalommal a Bertha Bulcsu Emlékdíjat is kiosztja. A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására ösztönző pályázatra augusztusig lehet jelentkezni.

A költőverseny az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát, eddig sok száz vers született meg általa, története átfogja a kortárs magyar költészet javát. A költőverseny külföldön is hagyományt teremtett, hiszen amióta az UNESCO meghívására a rendezvény bemutatkozott Párizsban egyre több nemzet csatlakozott a programhoz. Tavaly Orbán János Dénes kapta az emlékdíjat.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.