Tüntetés Malina Hedvig mellett

A közös demonstrációra Pozsonyban a Vármegyeház téren (Župné námestie) kerül sor április 30-án, délután hat órai kezdettel. 

„Ma Hedvig, holnap te? – Igazságot mindenkinek!”

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a magyar civil szervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet április 30-án tüntetést szervez Malina Hedvig mellett. Azt akarjuk, hogy a hatóságok szolgáltassanak neki valódi igazságot, ugyanis mélyen nyugtalanít minket a szlovákiai igazságszolgáltatás állapota. A jelenlegi körülmények között bármelyik tisztességes állampolgárból új Hedvig válhat!

A lány esete hét éve nyugtalanítja a nyilvánosságot, azt a látszatot kelti, hogy nem élünk jogállamban és baj esetén nem támaszkodhatunk az igazságszolgáltatásra. Továbbra is titokban maradt, mi történt Nyitrán 2006 augusztus 25-én Hedviggel, a hatóságok a legkisebb hajlandóságot sem mutatták arra, hogy kivizsgálják az esetet. Csak annyit tudunk, hogy a rendőrség megszüntette az eljárást azzal az indoklással, hogy a lány csak kitalálta a támadást, ezt követően pedig hamis tanúzással gyanúsították meg. Hosszú éveken át gyűjtötték ellene a bizonyítékokat, fölöslegesen húzva az időt, az állam pedig képviselői révén rosszindulattal, a szakmaiságot megcsúfolva zaklatta saját állampolgárát. Malina Hedvig ellen most vádat emelnek hamis tanúzás ügyében, ami újabb felháborodási hullámot szült.

Mivel a rendőrség szerint a lányt nem támadták meg, soha nem vizsgálták meg az incidens esetleges nemzetiségi vonzatát. A magyar közösség adósa Hedvignek. Adósa azért is, mert nyilvánosan és szervezetten nem támogatta a nehéz időkben, mikor a neve a támadások középpontjába került a szlovák kormány tagjainak részéről, mikor rosszindulatú pletykákat és álhíreket terjesztettek róla. Az ügy kivizsgálását a rendőrségre és az ügyészségre hagytuk, majd értetlenül szemléltük, mit tesznek a hatóságok. Szerencsénkre Malina Hedviget hosszú éveken keresztül védték azok az emberek, akik fontosnak tartották az igazságot.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tüntetésének célja, hogy együtt, szimbolikusan síkra szálljunk Hedvigért. Nem akarunk neki ártani, szeretnénk, ha a demonstráció politikai nézetekre való tekintet nélkül egyesítene mindenkit. Azt akarjuk, hogy Hedvig érezze a támogatásunkat – a Szlovákiai Református Keresztény Egyház, a nagy civil szervezetek, mint a Csemadok, vagy a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a politikai pártok, a közösség tagjainak támogatását. Megszólítjuk az ifjúsági szervezeteket is, mint a Diákhálózatot és tagszervezeteit, a komáromi Hallgatói Önkormányzatot, a Pontét és Via Novát, ahogy a szlovák civil szférát is, hiszen Malina Hedvig ügye az államunk jövőjéről is szól. Mindenki érdeke, hogy ne hallgassunk, fejezzük ki elégedetlenségünket afelett, miként viselkedik a rendőrség, az ügyészség és a legfőbb képviselőink! Hedvig ügye nemzetiségek felett is egyesít, ennek tükrében szervezzük a rendezvényt is. Meg szeretnénk köszönni azok segítségét, akik a nehéz időkben is Hedvig mellett álltak, s az igazságot keresték. Emellett érdekünk, hogy ne maradjunk csendben, hogy támogassuk a közügyekben való részvételt. Azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás segítsen a tisztességes embereken, igazságot akarunk mindenkinek!

Hedvig esete szimbolikus: egy olyan nőről szól, aki rossz időben, rossz helyen tartózkodott. És nem az egyetlen. A rendőrség 2009 novemberében megverte a DAC szurkolóit, de az ügy nem keltett nagy visszhangot, a többség szemében ugyanis huligánokat vertek. A rendőrség oktalanul, törvénytelenül verte meg a szepsi romákat, ez szintén tiltakozás nélkül maradt az áldozatok nemzetisége miatt. Jana Teleki újságírónő tíz éve járja a bíróságokat egy megjelentetett verse miatt. A nyitrai Mariatchi bár vendégeit megverték, az esetről felvétel készült, de azért kell magyarázkodniuk, nem ők voltak-e a konfliktus kiváltói. Rendőrök lőttek olyan egyetemisták kocsijára, akik szerencsétlenségükre rossz autóba szálltak. Ma Hedvig van soron, holnap akár Te lehetsz! Ezért nem hallgathatunk!