Az Irodalmi Jelen márciusi számából

Ne legyen verseny, legyen vers!

Az Irodalmi Jelen márciusi lapszámbemutatóján Jónás Tamás egy nagyszabású költői vállalkozásról beszélt: megpróbál a „semmiből” megteremteni egy cigány eposzt. Készül az Anyuanyuanyu is.

A hónap írója – Márton László: Kaffka nincs többé!

A szovjet parancsnok hívatta Kaffkát, és rövid tájékozódás után kinevezte a bizalomgerjesztő fiatal szakembert városi rendőrkapitánynak. Arról is hallott ugyan, hogy Kaffka nem bánt valami nagyon kíméletesen a Dágványban elfogott illegális kommunistákkal, de a jó rendőr egy kicsit mindig szigorú.

VersTörténés

A mágia kora

Murony nem volt mindig Murony, valamikor Kajszinak hívták, és nem éktelenkedtek forradások a torkán.

Próza

Finnegan újabb ébredései

Nagy Zopán: Látens – „Regény”-kísérlet

Prágai Tamás: Kabak – megvilágosodásregény

 Nem sokat gondolkodtam akkoriban.

 Helyszíni

Angyalok és démonok városa

Fekete J. József egyik alteregója, Mihályi Czobor a szerzője annak a regénynek, amely Zombort mutatja be. Az angyalok rozettája vajdasági bemutatóján Lennert Móger Tímea járt.

A test legyőzése

A mozdulatművészet és a testkultúra két kivételes hazai megteremtőjéről, valamint a Takács Zsuzsa és Teréz anya soraiban megjelenő testkép rokonságáról szóltak az Országos Széchényi Könyvtár nőnapi előadásai.

Hidegbéke, bennünk

Tóth Erzsébet Hidegbéke című kötetének bemutatóján Rózsássy Barbara költő köszöntötte a Magyar Írószövetség székházában megjelenteket, akik között számos pályatárs – például Acsai Roland, Ágh István, Alexa Károly, Győrffy Ákos, Szkárosi Endre és Vasy Géza – is látható volt. 

Kritika

A reakció majdnem géniusza

Nicolás Gómez Dávila kolumbiai filozófus gondolatait első ízben az Irodalmi Jelen online felületén ismerhette meg a magyar olvasóközönség, a 2011-ben indult esszésorozatban. Hudy Árpád fordításai és kommentárjai 2013-ban nyomtatásban is megjelentek A modernitás remetéje címmel. Mosonyi Kata értékelte a könyvet.

A költő kéri, rúgjatok be, rúgjatok belé

Kántás Balázs Félkomfortos magánpokol című kötetének verseiben összefolynak a hallucinációk, a valóság, a virtualitás, a gép előtt ülő ember alakja, a részeg művészek, az angyalok, az istenek, sőt a tárgyak és a fogalmak is. Csepcsányi Éva írása.

Tárca

Kormányzó kontra kancellár – Kleßheim, 1944. március 18. – Hetven évvel ezelőtt vonultak be Magyarországra a német csapatok

1944. március 18-áról 19-ére virradóra német csapatok lépték át a Harmadik Birodalom és a vele szövetséges Magyarország határát. A Wehrmacht már évek óta „átjáróként” használta délkeleti szomszédja és fegyvertársa földjét, ezúttal azonban nem átvonulni szándékoztak katonái, hanem maradni. Hogy erőszakkal megakadályozzák Magyarország kilépését a háborúból. Megkezdődött a Margaréta-terv végrehajtása. – Hudy Árpád tárcája

Gömöri György: Salamander

Ki az,aki kezében tartja az ügyet „föntről”? P. úr, az Állami Főügyész.

Interjú

„Irodalmárok vagyunk, de nem hülyék”

 Gaborják Ádámmal beszélgettünk első, Megtalált helyed című kötetének megjelenése alkalmából többek között divatműfajokról, könyvdizájnról, ambícióiról, popkultúráról, és a József Attila Kör tiltakozásáról a német megszállás emlékműve kapcsán.