Szenzációs naiv tárlat a Gömör-Kishonti Múzeumban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum közvetlenül a rendszerváltás után vette fel a kapcsolatot az antalfalvai (Kovačice) Naiv Művészetek Galériájával, s azóta a Belgrád melletti, mintegy hatezer lelkes település naiv festői több alkalommal is kiállítottak Batyiban.

Szenzációs naiv tárlat a Gömör-Kishonti Múzeumban Fotó© Gecse

 

 

A települést az 1800-as évek elején Árva, Trencsén és Békés vármegyékből érkező szlovákok alapították, s a kisváros lakóinak döntő többsége a mai napig megőrizte eredeti nemzetiségét. Rajtuk kívül élnek még a településen szerbek, németek, románok és cigányok is. 

Már a harmincas években jelentkeztek a naiv festészet első képviselői, aztán az ötvenes években megalakult a naiv művészet galériája, s ma már a harmadik generáció öregbíti a város (világ)hírnevét. Ugyanis az antalfalvai naiv festők messze földön híresek, s egyik legismertebb képviselőjük a középső generációhoz tartozó Pavel Cicka, akinek tárlata több csehországi és szlovákiai kiállítás után érkezett el városunkba.

 Cicka 1961-ben született, s már alapiskolás korában a helyi diáklapot illusztrálta. Első közös tárlata 1978-ban volt, míg első önálló tárlatát 1982-ben követte el. 1986 óta tagja a Naiv Művészetek Galériájának, s azóta számtalan kiállítása volt mind odahaza, mind külföldön, alkotásait az egész világon ismerik. A most Rimaszombatba elhozott képei meg is vásárolhatóak, akár karácsonyi ajándéknak is begyűjthetik mindazok, akik érdeklődnek a festészet e különleges ága iránt. Cicka kékdús képein (alkotásai megtalálhatják a pavelcicka.weebly.com oldalon is) a falusi élet mindennapi pillanatai ötvöződnek egy mágikus világgal, állandó szereplői a lovak, pávák, tökök, libák, valamint a halászat és a vadászat megörökített pillanatai az elmosódó falusi háttérrel. A megnyitón a Tompa Virágai működtek közre, a tárlat, amelyet az antalvalvai galéria igazgatónője, Mária Raspir mutatott be, 2014. január 31-ig látogatható. (Gömörlap, jdj; fotó: Gecse)