Bravó, Brüsszel! Bravó, Európa! Bravó, Szlovákia stb.!

Haraszti MáriaElég álmosan keltem ma reggel, melegfront; vérnyomásom is surdázott, el is keveredtem az átrendezett fővárosban, mire kiértem a Bôrik nevű örökzöld állami intézménybe, ahol a Kormányhivatal kisebbségi hivatala rendezett fejtágítót a júliustól érvénybe lépett közbeszerzési törvényről, amely minden állami hozzájárulással megképződő alakzatra vonatkozik. Nézem: 2013. október 8. Ez van ma. Visszamenőleg le kell bürokratázni?
SZÓVAL?
1. Csak úgy elfelejtettek megint időben szólni? Most mi oldjuk meg antidatálva????!!! Törvényellenesen??
2. Finom volt a kávé és a szendvics. Sok kedves ismerős találkozhatott. Ez volt az egyetlen pozitívum.
3. A két lelkes fiatal előadó a közbeszerzési hivatalból rögtön az első kivetített példán elvérzett: megjelent a vásznon, miképpen kell eljárni közbeszerzésileg, amikor az adott akcióra 130 000.- eurós catering van betervezve. Miután a fejtágítottak fejének alsó nyílásából egyszerre tört elő a röhögés, vettek egy másik példát:
4. Hogyan kell eljárni, ha a társulás, civil szervezet, egyesület, kórus, művház, múzeum éppen egy 250 000.- eurós számítógép-beszerzést tervez. A röhögés fokozódott.
5. Végre előbányásztak egy kézzelfoghatóbb példát: a beszerzendő akármi 10 000.- euró. 50%-os állami finanszírozással. Azaz mindösszesen 20 000.-euró, amire külön szabályok vonatkoznak. 
6. Eltartott, míg a hozzászólók megértették az előadókkal: a kisebbségi támogatások finanszírozási rendszere homlokegyenest eltér attól, ami a törvény példatárában található.
7. Ez persze nem tántorította el őket, és közölték, hogy jövő áprilistól (gondolom, elsejétől!) minden közbeszerzési eljárást az ő központi honlapjukon köteles majd mindenki közzétenni. Haha.
NAMÁRMOST:
1. Lófasz a seggébe az egész törvényhozásnak, meg nekünk is, hogy megint nem figyeltünk oda. MERT:
a) A szervezetek az idei kultúrára megpályázott és elnyert támogatások egy részét még mindig nem kapták meg. Az országos versenyek, találkozók-fesztiválok sorra mind megrendeződtek hitelből, köszönöm és talán majd lesz pénz kifizetniből.
b) A pályázatokat még az elmúlt hetekben is átdolgoztatták egyesekkel (azután meg vissza), a rendezvény már lezajlott, viszont az elszámolásnál behajtják a nemlétező pénzre kiírt versenypályázat dokumentumait.
c) Nem bonyolítom, elég legyen annyi: a szlovákiai magyar kultúra önmagát tartja fenn azáltal, hogy mindazok, akik ápolni vagy teremteni akarják, az elmúlt 23 évben arra kényszerültek intézményrendszer híján, hogy megteremtsék a kultúra megteremtéséhez szükséges intézményeket: civil, polgári, helyi, országos szerveződéseket. A kultúra ezek által létezik. 
d) Persze ezek a totálisan kifáradt emberek szaporíthatnák a munkanélküliek számát is és merenghetnének odahaza lazán. Nem kéne napi harcot vívniuk egymással, önmagukkal, a bürokráciával.
2. Az már biztos, hogy a rendszer totálisan rossz. Az állami „támogatás”, amit most pár éve a kormányhivatal osztogat a kulturális minisztérium helyett, az országlakosok közös adóterheiből kumulálódik, és az újraelosztás folyamán arányszámunknál kisebb mértékben leosztódik rendezvényekre és intézmények konkrét munkájára. Ez a pénz a mi pénzünk, közös pénz, mi termeltük meg, azaz jogunk volna beleszólni, miként akarjuk felhasználni. 
3. A téma hosszú, majd elmondom máskor. A lényeg: a bürokraták megint bekavartak, a politikusaink megint vagy nem figyeltek oda, vagy elfelejtettek hatékonyan segítséget kérni a civil szférától. Vagy átaludtuk a nyarat?
4. Jó lenne tudni, ki a fene felelős ezért a bürokratikus asztatásért, amelynek értelme nincs, mert senki se fogja még megpályázni is azt, hogy a saját költségén segíthessen (jobb esetben hitelezze a munkát) a pénz nélkül kínlódó szervezeteknek.
5. HACSAK.
6. Hacsak nem változik a rendszer. Mert isten bizony ki fogunk menni tüntetni, transzparenseket sétáltatni, aprót csörgetni a zsebünkben, de a helyzetnek változnia kell, mert TARTHATATLAN. Az oszd meg és uralkodj a XXI. században már nem működhet. Így nem. Mielőtt a fejünkre dől az egész felépítményünk, vitassuk meg, kössünk konszenzust, és ha nem adják ügyeinket a saját kezünkbe, akkor vegyük el. Mód van rá ezer. Találni fogunk megfelelőt.