Polgári női divat a XIX. században

Polgári női divat a XIX. századbanSzeptember 12-én 15 órakor kiállítás nyílik a Gömör-Kishonti Múzeumban (Rimaszombat, Tompa Mihály tér 5.) „Polgári női divat a XIX. században” címmel. A kiállítás célja a női polgári öltözködés s a hozzá tartozó divatkiegészítők bemutatása az egyes történeti korszakokon keresztül, befolyásolva a század történelmi eseményeivel a XVIII. század végétől 1918-ig.
Caraco, fichu, panier, redingot, chemise, bonnet, spencer, berte, canezou, schneppe, zuávka, polonaise, mantilla, pumps, corseletjupe és sorolhatnánk tovább. E szokatlan divatterminológia bizony XIX. századi női viseleteket takar. Többségük már csupán múzeumban látható, némely darab azonban a mai napig a női ruhatár része. A második ipari forradalom meghatározta évszázadban fejlődtek a ruhaipari technológiák, mely a társadalomra is kihatott. A fonás és a szövés gépiesítésének köszönhetően olcsóbb lett a ruházkodás. Szélesebb rétegnek vált elérhetővé a divat, már nemcsak a nemesség, hanem a polgárság is jobban figyelt erre. Éppen ezért a század társadalmi és gazdasági változásai jól érzékelhetőek a kor divatjában és öltözködési kultúrájában. 
A XIX. századi női divat leginkább az asszonyok férjének sikerességét volt hivatott reprezentálni. Egy olyan korban, ahol a polgárság megerősödött a női cicoma az urak státusszimbólumává vált. Ebben az évszázadban számos korábbi stílusból merítettek az emberek, mint az ókor, a gótika, a reneszánsz, a barok, a rokokó, de az egzotikus Távol-Kelet is felkeltette a nők érdeklődését. Virágkorát élte a historizmus, és az ezekből csent elemeket keverték. A korabeli Magyarországon emellett a tradicionális díszmagyar viselet is nagy népszerűségnek örvendett. A díszmagyar egy XIX. századra kialakult nemzeti díszöltözék volt, mely mind a nemesség, mind a polgárság körében egyaránt hódított.
A textilipar mellett a nyomdaipar is látványos fejlődésen ment keresztül a gépesítés megjelenése miatt, ezért a magazinok, újságok, folyóiratok egyre szélesebb rétegnek váltak elérhetővé. A XIX. században jelentek meg az úgynevezett irodalmi divatlapok is. Ezek a kiadványok az irodalom mellett divatmellékletekkel csábították a női olvasókat. Később a századfordulón kifejezetten divatlapoknak nevezett magazinok láttak napvilágot, melyek színes ruhaillusztrációik mellett már rendszeresen közöltek szabásmintákat is. 

A tárlatot egy gyermekek számára készült játékos kifestő egészíti ki, melyen a női ruházat fejlődését mutatjuk be a nagy francia forradalom kitörésétől az I. világháborúig, továbbá egy legyező, mely interaktív játékra invitálva gyermekek és felnőttek számára egyaránt lehetővé teszi az egykoron használatos titkos legyezőnyelv elsajátítását.

Gömör-Kishonti Múzeum Rimaszombat * Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum * Bányászati Múzeum Rozsnyó

Kurátor: PhDr. Kerényi Éva
A kiállítás időtartama: 2013. szeptember 12.–december 1.