100 Thousand Poets for Change – Százezer költő a változásért

2013. szeptember 28. 15-01 óra, Gödör Klub, Budapest VI., Király utca 8-10., Central Passage
2013. szeptember 28-án, szombaton a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában.

A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű „100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés egymás mellett élése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen, a változásért.

Milyen változásról van szó?
Arról a változásról, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott: “Become the change you want to see in the world!”, vagyis „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!” „Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében” – olvasható a 100 Thousand Poets for Change filozófiája az esemény website-ján. Magyarországon a meghívott művészekre bíztuk, hogyan értelmezik a változást, milyen ügy mellett állnak ki, milyen változást várnak.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket. 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismétlődött a “csoda”, több mint 100 fellépővel, 11 óra felolvasással és zenével. Tavaly ilyenkor az egész világon több mint 115 országban közel 700 eseményre került sor. Idén sem számíthatunk kisebb érdeklődésre.

2013-ban a Gödör Klub vállalta, hogy szervezője és egyben helyszíne lesz a világ ez évi nagy költészeti eseményének.

Terveink szerint délután háromtól hajnali egyig tart majd a felolvasás. Költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fognak tíz órán át verselni, előadni, miközben élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel is. A monstre vállalkozás nonprofit. Csak az jön el, akinek fontos ez a világméretű költészeti összefogás, amire a minden elképzelést felülmúló 2011-es és 2012-es eseményen kívül nem volt még példa, és amely akcióhoz még nagyobb reményeket fűzünk idén.

A magyarországi program szervezői – a Gödör Klub, valamint a projektgazdák, Gyukics Gábor, Bárdos Deák Ágnes és Nagy Gabriella – nem kívánnak semmilyen szervezetet, orgánumot vagy fórumot képviselni, a fellépőik szimpátiától, gondolkodástól és bármiféle hovatartozástól függetlenül jönnek, a költészetért és közös jövőnkért.

A meghívottak félórás blokkokban adják elő produkcióikat. A zenészeken és táncosokon kívül Magyarországon élő külföldi költőket és műfordítókat is várunk, akik idegen nyelven adják elő választott művüket.

A szervezés lezárása előtt így fest a fellépők listája: Ágoston Béla és Móser Ádám, Áfra János, Babiczky Tibor, Bajtai András, Balla D. Károly, Balogh Attila, Bárdos Deák Ágnes és a Bardo, Bíró József, Bori Viktor, Borsik Miklós, Csehy Zoltán, Csepregi János, Csider István Zoltán, Darvas Ferenc, Debreczeny György, Dékány Dávid, Dóra Attila, Dukay Nagy Ádám, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Falcsik Mari, Filip Tamás, Gábor Tamás Indiana, Garaczi László, Géczi János, G. István László, Gerevich András, Gömöri Beáta Pozitiva, Göncölszekér, Györe Balázs, Gyukics Gábor, Hartay Csaba, Hobo, Horváth Viktor, Mavrák Katalin Hugee, Ijjas Tamás, Ivan Tabeira, Jász Attila, Jónás Tamás, k kabali lóránt, Kántás Balázs, Kántor Péter, Kele Fodor Ákos, Kerber Balázs, Kollár-Klemencz László, Kövér András, Kupa Julcsi, Lackfi János, Ladik Katalin, Lantos László Triceps, Lázár Júlia, Magolcsay Nagy Gábor, Magyari Andrea, Mándy Ildi – Fenyves Márk, Meenakshi Dóra Bittner, Molnár Krisztina Rita, Murányi Zita, Müller Péter Sziámi, Németh Péter Mikola, Németh Zoltán, Nguyen Hong Nhung, Nyilas Atilla, Oravecz Péter, Pallag Zoltán, Payer Imre, Petőcz András, Pénzes Tímea, Roger Aquiles Lagniel Salas, Rónai Balázs Zoltán, Sajó László, Simon Márton, Somogyi Aranka, Somorcik Rozália, Sumonyi Papp Zoltán, Svetla Kjoseva, Szabó Márton István, Szántó T. Gábor, Szijj Ferenc, Szkárosi Endre, Szlukovényi Kata, Tábor Ádám, Tamás Zsuzsa, Tengler Gergely, Tolvaj Zoltán, Tomaji Attila, Toroczkay András, Tóth Erzsébet, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Turányi Tamás, Turczi István, Ughy Szabina, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, Vető János, Vécsei Rita Andrea, Vihar Judit, Viola Szandra, Víg Mihály, Vörös István, Weiner Sennyey Tibor és Sarankó Márta szöveggyára.

A 100 ezer költő a változásért igazi költészetünnepnek ígérkezik, amelyet az interneten az egész világ nyomon követhet.

Ossz meg a világgal egy verset!

(Forrás: Könyvesblog.hu)