41. Tokaji Írótábor 2013

Eltiltva és elfelejtve – II.
A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban 1965–1990
2013. augusztus 14-15-16. (szerda, csütörtök, péntek) 

A Tokaji Írótábor 40 éven át mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg. A 40. Tokaji Írótábor kuratóriuma tavaly a jubileumi tanácskozáshoz méltó témát tűzött napirendre: A tavalyi tanácskozás szakmai sikerére és eredményességére építve, valamint a korszak nagyságára való tekintettel az idei Tokaji Írótábor a megkezdett tematikát folytatja. A tavaly áttekintett 1945-65 közötti időszak után idén az 1965-90 közötti évtizedek történéseit vizsgáljuk. A kuratórium célja a megkezdett szakmai párbeszéd tovább szélesítése. Mivel egy irodalmi tábor csupán a kérdések fölvetésére, a teendők felvázolására hivatott – a szervezők bíznak abban, hogy a diskurzus a teljes irodalmi szakmában fog folytatódni.Eltiltva és elfelejtve – A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban.

Miképp alakult az 1956-ban szabadult alkotók és az 1956-os emigráció pályája? Hogyan történt az elhallgattatott nagy művészek és gondolkodók (pl. Hamvas Béla, Füst Milán, Kassák Lajos, Kodolányi János, Weöres Sándor, az Újhold alkotói) visszaszivárogtatása az irodalmi közéletbe? Milyen módon vívták szellemi védharcukat a folyóiratok, az írói közösségek; hogyan alakult a magyar neoavantgárd helyzete a határon innen és túl? Miként próbált lazítani a rendszer kötöttségén a 60-as évek végén induló új nemzedék, milyen hatással volt az ő fellépésük egyrészt az aczéli kultúrpolitikára, másrészt az őket befogadó irodalmi közegre (lásd: Lillafüredi írótalálkozó, Debreceni Irodalmi Napok, a FIJAK, aztán a JAK megalakulása stb.)? Milyen szerepe volt a Tokaji Írótábor első 17 évének az irodalom önvédelmi folyamatainak ösztönzésében?  Milyen lehetőségei voltak a szamizdat kultúra terjesztésének? Milyen hullámot indított el a Magyar Írószövetség emlékezetes 1986-os közgyűlése? – hogy csak néhány izgalmas témát említsünk az idei tematikából.

Nem kaphatunk valós képet az elmúlt évszázad magyar szellemi folyamatairól, ha a diktatúra évtizedei kártevéseinek sokféle módozatára nem derítünk közösen fényt. A folyamatosan visszavert kulturális szabadságharcok a hatalom erózióját is fokozták. Ennek a történetnek a fölvázolása, csomópontjainak a föltárása, folyamatának további árnyalása elengedhetetlen feltétel a huszadik század magyar irodalom- és szellemtörténetének elfogulatlan, objektív, sokszínű megrajzolásához.

A Tanácskozás helyszíne: A Tokaji Ferenc Gimnázium, annak kollégiuma és kertje, a tokaji Paulai Ede Színház. A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est és minőségi tokaji kóstolás várja a résztvevőket.

A táborba való jelentkezést levében a H-3501 Miskolc, Pf / 375 vagy a tokaji.irotabor@chello.hu címre várjuk 2013. július 13-ig. A jelentkezési lap honlapunkon is elérhető rövidesen: http://www.tokajiirotabor.hu 

Érdeklődni lehet a következő számokon: 06-46-359-923 (Külföldről való jelentkezéskor a 36-os előhívószám nem nélkülözhető.) 06-20-453-48-90