A málenykij robot nagybalogi áldozataira emlékeznek

A málenykij robot nagybalogi áldozatai2013. január 19- én, szombaton a málenykij robot áldozataira emlékeznek Nagybalogon.
1945. január 15-ével kezdődtek a falu lakóinak feledhetetlen, rossz élményei. A felszabadítóként várt Vörös Hadsereg katonái agresszorként léptek fel a falu lakóival szemben. Előbb aknazáport zúdítottak a falura, romba döntöttek néhány lakóházat, és megöltek öt embert.
Megérkeztek, beszállásoltak, majd összegyűjtötték a falu fiataljait, köztük alig 17 éves lányokat, fiúkat, áldott állapotban lévő nőket, kisgyermekes anyákat, férfiakat, 45 éves korig.
1945. január 18-án útnak indították őket Miskolc felé. Ekkor vette kezdetét a „málenkíj robot”-nak nevezett 3,4, sőt 5 évig tartó kényszermunka a dombaszi szénbányákban, ahová marhavagonokba zsúfolva szállították az embereket. Itt várt rájuk az igazi megpróbáltatás, a szokatlan hideg tél, az állandóan korgó gyomor, a gyakori verés és a nehéz szénfejtés. 
A 136 nagybalogi rabszolgából 19-en már nem térhettek haza, az ottani szénporos föld lett a nyugvóhelyük. A többiek lelkileg megtörve, megszégyenítve, gyenge fizikai állapotban hazatértek. Sorsukról hosszú évekig hallgattak.

Róluk emlékeznek meg 2013. január 19- én, szombaton.
A megemlékezés programja:
13. 30 Emlékezés és koszorúzás a helyi emlékműnél a Szivárvány Énekkar közreműködésével
14. 00 Lehotai Aladár /repülő- mechanikus, a Szovjetunióba elhurcoltak helyszíneinek, bányáinak aktív kutatója / képes beszámolója a helyi alapiskolában kötetlen beszélgetés formájában
(Forrás: Felvidék Ma)
A Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének vezetősége tisztelettel várja az érdeklődőket!