Művészeti szervezetek tiltakoznak az NKA-t érintő zárolás ellen

Tizenhárom művészeti szervezet tiltakozik az ellen, hogy a kormány 900 millió forintot zárolt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei költségvetéséből.

A költségvetési egyenleg tartásáról szóló október 8-i határozata értelmében a kormány a NKA tekintetében 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést vár el az emberi erőforrások miniszterétől – emlékeztettek a művészeti szervezetek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.A határozat nem tér ki arra, hogy az intézkedés milyen formában fogja érinteni az NKA gazdálkodását, az aláírók ugyanakkor valószínűsítik, hogy az befolyásolni fogja az egyes szakmai kollégiumok kereteit.

“Az intézmény a művészeti szakmák önrendelkezési szabadságának letéteményese. Költségvetésének csökkentése súlyos veszélyeket rejt, és megnehezítheti a kulturális mobilitást, a nem normatív alapon támogatott szervezetek működését” – hangsúlyozzák.

A közlemény szerint Magyarországon a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségeiben az ország különböző területei közötti különbségek jelenleg is “kirívóak, elfogadhatatlan mértékűek”. Ha a 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedés valóban a kollégiumok kereteinek terhére valósul meg, úgy az rendkívüli következményekkel fog járni, és “egész országrészekben eredményezhet kulturális apátiát” – vélekednek az aláírók.

“Az alapot működésében autonómia illeti meg, amit a mindenkori kormányzatnak is tiszteletben kell tartania. Bevételei nem a költségvetési, hanem a kulturális egyensúly kialakítását kell, hogy szolgálják” – hangsúlyozza a tizenhárom művészeti szervezet.

A közleményt Független Előadó-művészeti Szövetség, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a József Attila Kör, a Kortárs Építészeti Központ, a Magyar Bábművész Szövetség, a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Írószövetség, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a MOME line, a Szépírók Társasága, valamint az Unima Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja írta alá. (Forrás: litera.hu)