A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala országos konferenciája

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a következő országos konferenciáját Komáromban tartja, október 26-27-én (ami pénteket és szombatot jelenti). Az esemény alkalmából ismételten várjuk azon szervezetek és intézmények jelentkezését, melyek részt akarnak venni a konferencián, valamint be szeretnének kapcsolódni a Kerekasztal munkájába a következő évben.

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

 

 

Magát a konferenciát megelőző napon, pénteken, 15:00 és 18:00 között nyilvános szakmai előadássorozatot tartunk a Selye János Gimnázium aulájában. Az országos találkozóra 2012. október 27-én a komáromi Tiszti Pavilon nagytermében kerül sor 10.00 és 17.00 óra között.

A tanácskozás több olyan fontos témát is érint majd, melyekkel kapcsolatban a Kerekasztal neve felmerült és a továbbiakban fel fog merülni. A konferencia pontos programját egy későbbi mailben csatolom , amennyiben az véglegessé válik, viszont szeretném jelezni a felmerülő témákat:

– A konferenciaközponti témáit a népszámlálási eredmények részletes értékelése, valamint a kisebbségi minimum és szlovákiai magyar alapdokumentum megvitatása adja majd. Előbbi témát a minél részletesebb elemzésre, utóbbit pedig annak az optimumnak, azaz ideális állapotnak a megfogalmazására szeretnénk felfűzni, mely konkrétumokkal telíti meg a minimum alapfogalmát. Utóbbi dokumentumot csatolom jelen emailben is.
– A konferencián szeretnénk bemutatni azt a törvénytervezetet, mely a kisebbségek jogállásával foglalkozik. Ennek a tervezetnek a vitáját az előző évi konferencián kezdeményeztük, s kész, paragrafizált változatát szeretnénk Önök elé tárni.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala továbbra is annak szellemében szeretne ténykedni, ahogy eddig: mint egy nyitott, a politikai pártoktól független, önkéntes és informális intézmény, amely a szlovákiai magyar civil szervezetek egyeztető fóruma.

A Kerekasztal országos tanácskozásain részt vehet minden olyan kulturális, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely:

? Szlovákiában van bejegyezve vagy Szlovákiában működik,
? jogi személyiséggel bír és tevékenységi területe országos vagy regionális hatáskörű (azok az országos szervezetek, melyeknek vannak jogi személyiséggel bíró területi és helyi alapszervezetei, a képviselőjét az országos központ delegálja),
? a szlovákiai magyar közösség érdekében tevékenykedik,
? felelősséget érez a közösség fejlesztéséért és érdekérvényesítéséért,
? vállalja, hogy a Kerekasztal közmegegyezéses döntéseit a tevékenységében érvényesíti.

A Kerekasztalba való jelentkezésnek több módozata is van. Elektronikus formában a www.kerekasztal.org webcímen, a http://www.kerekasztal.org/jelentkezesilap/ linken lehet ezt megtenni, telefonszámon pedig a a 031/5902790-es számon van erre lehetőség. A konferencián való részvétel díjtalan.