Megjelent a Carissimi idei negyedik száma

A tartalomból: Több mint hatezer betegség sorolható a ritka betegségek csoportjába, amelyek valójában nem is ritkák, hiszen Európában 30 millió embert érintenek, és sokféleségük miatt nehéz felismerni és kezelni őket. A témával foglalkozó írásban Kovács László gyermekgyógyász professzort kérdezzük az orvosok, a gyógyszergyárak és a betegszervezetek szerepéről. Dunkel N. Norbert Siketek jelnyelve versus orális módszer című tanulmányának befejező részét közöljük. Pajor Emese gyógypedagógus a tapintható írások közül a vonalrendszerűekkel foglalkozik. Az Akik segítenek című rovatban születésnapi beszélgetés olvasható Strédl Terézia pszichológussal. Megismerhetik a csallóközaranyosi Szarka Ildikó és Végh Attila történetét, akik két értelmi sérült fiút nevelnek.

Beszámolunk a kisújfalusi családi napról, s bemutatjuk a Roll Dance kerekes székes kombi táncegyüttest, amelynek tagjai a tánc nyelvén hirdetik az elfogadást. Ellátogatunk az értelmi sérült fiatalok komáromi napközi otthonába, és köszöntjük a 25 éves budapesti Bliss Alapítványt.

A Paragrafus rovatban összefoglaljuk, mennyivel nőtt július elsejével a fogyatékossággal élők részére havonta folyósított különböző támogatások összege. Major Árvácska Messzi történet című jegyzetében egy skandináv kis falu tájainkon szokatlan gesztusáról ír. Sztakó Zsolt pöstyéni emlékeit osztja meg az olvasóval, Chrenka Edit pedig a pozsonyi Vénusz klub kirándulásáról küldött tudósítást.

Ezúttal sem hiányzik a magyar–szlovák, szlovák–magyar szójegyzék.

A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.