Leonardo da Vinci, a zseniális feltaláló Kassán

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kassai Szlovák Műszaki Múzeum meghosszabbította nyitvatartási idejét. Firenzéből átmenetileg Kassára vándorolt ugyanis a Mozgó gépek kiállítás, mely a reneszánsz géniuszát elsősorban mint konstruktőrt és feltalálót állítja elénk születésének 560. évfordulója alkalmából. 
A kiálltás egyedülálló darabokat mutat be: Leonardoónak a Codex Atlanticusban fennmaradt tervrajzai nyomán újraélesztett gépeket. Páncélozott jármű, tank, golyószóró, hidraulikus fűrész, daru, ejtőernyő… mindez már megszületett az alkotó képzeletében a XV. század végén, XVI. század elején.
A konstrukciókat méretazonos nagyságban építették meg. A látogatók megérinthetik, mozgásba hozhatják a gépeket.
A 12 kötetes Codex Atlanticus Leonardo 401 darab, 65×44 cm-es grafikáját őrizte meg a gépek, fegyverzetek, repülők, katapultok, hidak pontos leírásával: ezeket jobbról balra, tükörírással írta…

 

 

 

 

 

 

 

 

A 40 kiállított berendezést 4 csoportba rendezték a négy elem – föld, víz, levegő, tűz – logikája alapján. Leonardo elméjét mindezen elemek meghódítása izgatta. Az ő korában találmányait még nem tudták megvalósítani, de a megépített álmok közt a látogató rádöbben, hogy éppen egy naponta használt berendezés elődjét szemléli.
A kiállítást Leonardo képzőművészeti alkotásai egészítik ki, egyebek mellett a Mona Lisa másolata. 

Slovenské technické múzeum Hlavná 88, Košice
Nyitvatartás: hétfő kivételével hétköznapokon 9-től 18 óráig, szombat-vasárnap 10-től 17 óráig. A kiállítás 2012 október végéig látogatható.