Balassi és a váras városok

Az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu pályázatot hirdet önkormányzatoknak, civil közösségeknek a VI. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2011-ben a fesztivál a költő műveiből a városokra, a végvárakra utaló versrészleteket állítja az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe. Ezért a 2011. február 12-én, 13-án és 14-én – szombaton, vasárnap, hétfőn – sorra kerülő zenés irodalmi esteknek azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a végvári élet szépségeit és gyötrelmeit, valamint a középkori városok életének színeit ábrázolja. Ebben az évben először a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból is lehet válogatni, köztük a külföldi műfordítók alkotásaiból is.A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű felsorolni a szereplők nevét, vázolni a rendezvény pénzforrásainak előteremtésére vonatkozó elképzeléseket.
A pályázat különösen ajánlott a váras városoknak: amelyeknek közelében középkori magyar erősség áll, vagy amelyekben kastély szolgálhat a Balassi-est helyszínéül. A falvakban a helyi művelődési otthon jelképezheti az irodalmi végvárt.
Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Árva várától az Aracsig, Déva várától Fraknóig seregnyi erőd kínálja a közelséget Balassi méltó fölidézéséhez. Ugyancsak bizakodással várja a kuratórium a Kárpát-medencén kívüli, a tengerentúli magyar közösségek pályaművét.
A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: az adott esztendőben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Boros rendezvényeken az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható: a pályázók ötletei, elképzelései szerint áll össze.
A pályaművet 2010. december 15-éig kell a balassi @ balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet a www.balassi.eu honlap bemutatja a világhálón, emellett a szervezők és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XV. alkalommal történő átadására.
Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen a közönség soraiban foglalnak helyet. A rendezvény alkalmával találkozhatnak kiemelkedő magyar irodalmárokkal, zeneművészekkel, alkotó értelmiségiekkel