Heda Melicherová emlékére

Heda Melicherová, SĽUK kiváló táncosa, szólistája, később dramaturgja és oktatója október 15-én, 88 évesen elhunyt.

A közönség számára leginkább az alábbi tánckompozíciókat varázsolta emlékezetessé: Dupák, Kresák, Drobná, Záletník, Žiarlivosť bez príčiny, Hviezdnatá noc, Vlachiko, Žartovný tanec z Myslavy, Povesť o Jánošíkovi a jeho hôrnych chlapcoch, Podpolianska mlaď či iné kúsky.

Szlovákiában mindeddig egyedüli nő, aki népi táncosként megkapta az érdemes művész elismerést.

Kivételes tehetsége temperamentummal, lelkesedéssel és szorgalommal társult. Közvetlen, friss, technikás, kiváló karakterformáló táncosként tartják számon. A filmművészet is ezekért a tulajdonságaiért fedezte fel. Szerepelt Josef Mach első hazai színes filmjében, a „Rodná zem” címűben. Veronka-alakítását a világ 10 legjobb táncjelenete közé sorolták olyan filmek sorában, mint a Zorba, a görög; a Szombat esti láz vagy a West Side Story.

Élettörténete fordulatokban gazdag: eredetileg varrónőnek készült, de nagymamája rábeszélte, hogy jelentkezzen az éppen akkor alakuló SĽUK együttesbe. Később elvégezte a táncpedagógiát, és Juraj Kubánka táncmestere és asszisztense lett.

Mesélik, hogy táncát látva beleszeretett a kambodzsai herceg is…

1976-ban a Csehszlovák Televízió népművészeti műsorainak dramaturgja lett. Számos dokumentumfilm fűződik a nevéhez.

Nyugdíjasként a SĽUK archívumát kezelte. Ott volt a tánc- és zeneiskola, a későbbi Tánckonzervatórium alapítói közt, amelynek később egy ideig tanára is volt.

A filmeknek köszönhetően emléke megmarad olyan alkotások sorában is, mint a Vianočné oblátky, Sváko Ragan, Rodná zem, vagy Martin Ťapák Balada o Vojtovej Maríne című első filmjében, amelyben Heda Melicherová játszotta a főszerepet.

Itt elérhető egy portrébeszélgetés Heda Melicherovával.

Fotó: RTVS, a linken elérhető beszélgetés egy kockája

Szöveg forrása ITT, Anna Sláviková nekrológja.