Korát megelőző nyelvi egyszerűséggel fogalmazott

Jaroslava Blažková (Velké Meziříčí, 1933. november 15. – Guelph, Kanada, 2017. február 20.) szlovák író, publicista a morvaországi Velké Meziříčíben született 1933. november 15-én. Középiskolai tanulmányait Prágában kezdte el, majd Pozsonyban érettségizett. 1954-ben diplomázott a Comenius Egyetem filozófia szakán. Ezt követően újságíróként kezdett el dolgozni és írással is foglalkozott. Az 1960-as évek elején a Mladá tvorba ifjúsági irodalmi újság szerkesztője volt. Novellái jelentek meg a Mladá tvorba, a Kultúrny život és más újságokban is. Első regénye, a Nylonhold 1961-ben jelent meg. 1968-ban. A szerző Csehszlovákia szovjet megszállása után Kanadába emigrált és Torontóban telepedett le.

A fordító a 2014-es kiadású Hepiend (AB-art, Bratislava; Kenguru zsebkönyvek sorozat) után egy nagyobb gyűjteményt nyújt át az olvasónak, az Aspekt kiadó 1997-es kiadású novellaválogatását ültette át magyarra.

Jaroslava Blažková műveinek java 1968-as emigrációja előtt született. A XX. század hatvanas éveiben indult, a Generácia 56 írócsoport meghatározó alakja volt. A korabeli irodalomkritika nemigen tudott mit kezdeni vele – ennek ellenére, vagy éppen ezért közkedvelt író volt. Alkotásai számtalan vitát gerjesztettek.

Műveiben a felnövekvő ember világra eszmélésével, önreflexiójával, helykeresésével foglalkozik szívsen, expresszív nyelvi eszközökkel, iróniával, öniróniával, humorral és szentimentalizmussal.

A Mladá tvorba lap körül csoportosuló írók a hétköznapokat emelték az irodalomba, közvetlen és modern eszközökkel, fővárosi diákargóval vonzóvá téve az irodalmat a fiatal generáció számára.

A hazai irodalomba és köztudatba kiváló és sokszorosan díjnyertes gyermekkönyvei révén került vissza a kilencvenes években. Ekkor jelentek meg a már a kanadai valóságban gyökerező későbbi alkotásai is.

Az egyik novella címét viselő A fehér harisnya címet kötet (Anima, Pozsony 2018)az Aspekt kiadó …ako z gratulačnej karty… (Bratislava, 1997) címmel kiadott novellagyűjteményének magyar változata.

Szerepel benne a Nylonhold című, nagy sikert aratott 1961-es elbeszélése is, amely az azonos című filmet ihlette: 1965-ben mutatták be Eduard Grečner rendezésében.