Nők Menete a bigottság ellen

A becslések szerint félmillió Trump-ellenes tüntető részvételével szombat délben tartották a Nők Menete elnevezésű washingtoni demonstrációt.

A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetők szombat délelőtt a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba. Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak.

A tüntetők menete helyi idő szerint déli egy órakor indult meg, miután beszédek hangzottak el. Beszédet mondott Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom képviselője, aki “mentálisan instabilnak” nevezte Donald Trump elnököt, továbbá Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Van Jones demokrata párti politikai aktivista, a CNN hírtelevízió kommentátora.

Madonna is felszólalt, tüzes beszédet mondott, amiben többször elhangzott az F-betűs szó. „Azt üzenem azoknak, akik lenéznek minket, és azt állítják, hogy úgy sem lesz semmi eredménye ennek a felvonulásnak, hogy .asszátok meg!” – zárta sorait a popénekes, aki már rég óta küzd nyilvánosan a republikánus jelölt ellen.  

https://youtu.be/oKhVp–feJk

Michael Moore filmrendező beszéde közben látványosan széttépte a The Washington Post címoldalát, amiért a lap azt írta, hogy „Trump átvette a hatalmat”, ami szerinte nem igaz. „A hatalom itt van nálunk, mi vagyunk Amerika többsége” – kiáltotta.

Ashley Judd színésznő egy ismeretlen verset idézve azt mondta, hogy „Hitlert érzem ezeken az utcákon”. Megjelentek a Demokrata Párt kongresszusi politikusai közül is néhányan, így Debbie Wasserman Schultz képviselő, a Demokrata Országos Bizottság manipulációk miatt lemondani kényszerült volt vezetője is, aki arra buzdította az egybegyűlteket, hogy tanúsítsanak ellenállást az új kormányzattal szemben, amelyet a női jogokra nézve fenyegetőnek minősített.

https://youtu.be/ffb_5X59_DA

Washington mellett több amerikai nagyvárosban – Bostonban, Chicagóban, Seattle-ben, Denverben vagy Los Angelesben is – megrendezik a Nők Menetét.

https://youtu.be/wrQt0J4hWj4

Az esemény szervezőinek internetes oldala szerint világszerte mintegy 670 tiltakozást szerveztek szombatra, egy nappal Trump elnöki beiktatása után. Az oldal szerint várhatóan több mint 2 millióan csatlakoznak az amerikai elnök elleni tiltakozásokhoz. A megmozdulások célja a Trump korábbi kijelentései által megsértett, valamint az új amerikai kormány által magukat fenyegetve érző kisebbségek melletti szolidaritás vállalása.

Londonban az amerikai nagykövetség előtt gyülekeztek az egyebek mellett Trump egy kijelentésére utaló „Utálatos nők, egyesüljetek!” feliratú plakátokat hordozó tiltakozók. Sok nő az elnökválasztási kampány során kiszivárgott felvételre utaló feliratokat emelt a magasba. „Ez a punci visszaharap” – volt olvasható az egyik tüntető plakátján, amellyel arra utalt, hogy Trump azzal kérkedett, mivel híres, megtehet bármit a nőkkel, akár a nemi szervüket is megragadhatja.

Londonon kívül Berlinben, Párizsban, Rómában, Genfben, Amszterdamban és Bécsben is voltak utcai tüntetések. Párizsban több mint 1500 tüntető gyűlt össze az Eiffel-torony mellett, Bécsben mintegy 2 ezer résztvevője volt a Nők Menetének. A svájci rendőrség becslései szerint mintegy ezer ember, főként nők és gyerekek vonultak végig Genfben.A kenyai fővárosban, Nairobiban is több százan tüntettek, Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben 3 ezren, Melbourne-ben pedig 5 ezren fejezték ki nemtetszésüket Trump elnökségével szemben.

Az ausztráliai tüntetések egyik szervezője, Mindy Freiband közölte:

Nem egy Trump-ellenes mozgalomként vonulunk az utcára, hanem azért, hogy tiltakozzunk a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletretorika, a nőgyűlölet, a bigottság és az idegengyűlölet ellen, és egységes hangon akarunk megszólalni a nőkkel a világ minden részéről.

Új-Zéland négy városában mintegy 2000 ember vonult az utcára, míg a japán fővárosban, Tokióban több százan fejezték ki ellenszenvüket, köztük sok amerikai állampolgár.