Fotókiállítás a füleki Klubról

Fotókból nyílik kiállítás a Füleki Városi Művelődési Központban 2016. december 7-én, 16.30 órai kezdettel. A VMK a székhelyéül szolgáló épület átadásának 50. évfordulójáról emlékezik meg a kiállítással, melyen a fényképeken kívül filmeken és a korabeli krónikák és albumok lapjain elevenedik meg egy-egy pillanat az épület történetének fél évszázadából.
1966-ban adták át a Kovosmalt vállalat szakszervezeti üzemi klubját Füleken. Az épület jelenleg városi tulajdonban van és a művelődési központ üzemelteti, de a helyiek ma is csak „Klub”-ként emlegetik.
Az épületben ma is mozgalmas élet zajlik. A tömeg- és kamarajellegű kulturális-társadalmi rendezvényeken kívül rendszeresen találkoznak itt a különböző művészeti csoportok tagjai.
A földklub50szinten az énekkarok próbálnak, az I. emeleten tartja olvasópróbáit a színjátszó csoport. A II. emeleten többen is osztoznak: a néptánccsoportok, a balett, táncsport és társastánc csoportok, a sakk-klub, valamint itt székel a Közösségi Központ is.
Hogy is volt ez a múltban? Miről mesélne az épület? Mi mindent élt meg az ötven év alatt? A volt üzemi klubban zajló történések feltárása komoly kutatómunkát igényelne. A VMK munkatársai erre nem vállalkoztak. Céljuk csupán az volt, hogy a régi idők felelevenítésével ráirányítsák a figyelmet a városnak e meghatározó épületére, hogy – a jövőre is gondolva – a Klub továbbra is szolgálhassa Fülek művészeti, kulturális és társadalmi életét.
A fotókiállítás létrehozásában többen is segédkeztek. Köszönet illeti a Füleki Vármúzeumot, valamint azokat a füleki lakosokat, akik saját archívumukból és családi albumaikból kölcsönözték a kiállításra a fényképeket.
A szervezők szeretnének lehetőséget adni azoknak is, akiket a kiállítás ihlet meg, ezért két panelt üresen hagytak, hogy az év során még tovább bővülhessen a kiállítás.
A tárlaton látható fényképeknek, krónikáknak, albumoknak és filmkockáknak köszönhetően a kiállítás látogatói visszatekinthetnek a múltba: láthatnak fotókat a pártgyűlésekről, a május elsejei ünnepségekről, zenészekről és különböző társadalmi eseményekről, melyek az épület előtt vagy annak falai között történtek.