Kitartunk!

Image16Ezt üzenték ma a pedagógusok a kormánynak. 11443 pedagógus és 722 iskola lépett sztrájkba a nagygyűlés napjáig. Szolidaritásukat a szülők éppen úgy kifejezték, akár a diákok és az egészségügyi dolgozók.

A pedagógusok a minőségi oktatásért, a demokráciáért és a jövő nemzedék esélyeiért léptek sztrájkba. Szóltak a megfélemlítésről, a fenyegetésekről, amivel a pedagógusokat folyamatosan sakkban tartja a hatalom. „Milyen példát mutatunk a jövő nemzedéknek, ha nem tudunk kiállni egymásért és önmagunkért, azért, hogy munkánkhoz folytonos elodázás helyett a kormány végre biztosítsa az alapvető feltételeket?”

A szülők nevében Zuzana Fialová színművésznő szólalt fel, de ott voltak a sztrájkoló orvosok és nővérek képviselői is. Akárcsak a pedagógushallgatók képviselője. Performance keretében bemutatták a kormány gulyását, amit nekünk főznek… És az egyetemisták segédletével megmutatták, hogy milyen súlya van a pedagógusnak: mázsára állhatott, aki úgy érezte, nem elég „vážený”…

Lényeges számunkra, hogy a vezérszónokok támogatásukról biztosították a magyar iskolákat a kilenc nem egyenlő öttel tiltakozó akciójukban. A sajnálatos, hogy a magyar pedagógustársadalom nevében senki sem szólalt fel.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) január 11-én hirdette ki a sztrájkkészültséget, mivel a kormány hosszú távon ignorálja a tanárok követeléseit. A sztrájkba lépett oktatási intézmények tanulóinak szülei a sztrájk idejére a 10 évesnél fiatalabb gyermek mellé hivatalosan kiírathatják magukat gondozási segélyre (OČR), legfeljebb 10 napos időtartamra. A sztrájk ugyanis várhatóan elhúzódik.

Az ANIMA Társaság és portáljai is támogatásukról biztosítják a tiltakozó pedagógusokat és egészségügyi nővéreket, mellettük állunk, hogy érezzék, nincsenek egyedül, és a társadalom részéről igény van arra, hogy valóban hiteles és bátor emberek neveljék a következő generációkat.

A fejleményeket folyamatosan figyelemmel követhetik az Interaktív Televízió és a magyariskola.sk FB-oldalon.