Az „1989” című magyar filmmel kopogtat a KineDok

1989Az „1989” című magyar filmmel kopogtat a KineDok szerzői dokumentumfilmek alternatív terjesztői hálózata a nagyszombati egyetemen és Tapolcsányban… A sajtóbemutató 2015. április 15-én 15 órától lesz itt: A4 – Priestor súčasnej kultúry Bratislava, Karpatská 2 (Google Maps)

Az 1989 című film egy kiváló politikai dráma a Vasfüggöny lehullásáról. Magyarország a csőd szélére került 1988 végére. Az állampárt dörzsölt, sokat megélt öregjei egy fiatal, csupán negyvenéves közgazdászt, Németh Miklóst tettek meg miniszterelnöknek, hogy időt nyerjenek, ha pedig jobbra fordul a gazdasági helyzet, megszabaduljanak tőle. Némethnek viszont más tervei voltak. A kormányt függetlenítette a párttól és olyan gazdasági-társadalmi reformokat vezetett be. Németh Mikós rövid időn belül úgy dönt, hogy felszámolja Magyarország kiterjedt és költséges határszakaszát, a Vasfüggönyt, ami az országot évtizedeken át elválasztotta a nyugattól. Olyan döntés ez, ami nagy hatalommal bíró ellenségeket szül számára a magyar Kommunista Párt tagjai között és a keletnémet blokkban. Egy fiatal keletnémet pár, a hozzájuk hasonló több ezer honfitársukkal együtt tudomást szerez Németh döntéséről és Magyarországra utazik abban a reményben, hogy innen majd Nyugatra menekülhetnek, míg a határ egy rövid időre nyitva áll. De a pár a háttérben húzódó politikai hatalmi játszmák csapdájába esik, melyek zárt ajtók mögött zajlanak a Keleti blokkban. Mire elérik a határt, addigra az már megint zárva van, és a fiatalembert menekülés közben lelövik és tragikus körülmények között meghal. Ez a drámai esemény arra sarkallja Németh Miklóst, hogy végérvényesen megnyissa a határt, és ez az esemény rövidesen a Berlin fal leomlását is magával hozza.

Eredeti cím: 1989
Magyar cím és korhatár: 1989 – Határon (12)
Műfaj: Dokumentum, Történelem
Rendező: Anders Østergaard, Rácz Erzsébet
Forgatókönyvíró: Anders Østergaard, Rácz Erzsébet
Szereplők: Németh Miklós, Gundula Schafitel, Mathias Rössler, Uta Koch, Reinhard Schmied, Okányi Sándor, Okányi Erika
Filmstúdió: Proton Cinema

A KineDok egy teljesen új típusú nemzetközi közösség, egy egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform, amely kapcsolatot teremt a kreatív dokumentumfilmek készítői és nézői között. Az indító programsorozatban 12 gondolatébresztő kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítünk országonként több mint 20 rendkívüli helyszínen: Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban. Olyan közösségi élmény megteremtése a cél, amely kilép a filmszínházak hagyományos falai közül, ezért a KineDok vetítései helyi klubokban, kávézókban, galériákban, vagy épp egy padláson kerülnek megrendezésre. A meghívás nem csupán a filmek vásznon való megtekintésére szól, hanem lehetőséget nyújt a filmkészítőkkel és szereplőkkel való személyes találkozásra, hogy baráti környezetben alkalom születhessen a filmek kapcsán felmerülő témák megvitatására. Nélkületek, érdeklődő közönség nélkül nem lenne ételme dokumentumfilmeket készíteni és a filmkészítők nélkül nem hallhatna a világ azokról az érdekes történetekről, vagy embert próbáló élményekről, amelyek veletek megtörténnek. Támogassuk ezt az együttműködést, tegyük a művészetet könnyebben elérhetővé, terjesszük a KineDok hírét és alapvető üzenetét: ezeket az embereket, ezeket az ügyeket, ezt a műfajt, ezeket a helyeket és országokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.